Maximum aantal klimmers Mont Blanc

Klimmersquotum op de Mont Blanc?

Er komt een grens aan het aantal bergbeklimmers op de Mont Blanc. De burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains hoopt dat met de limiet aan het aantal klimmers de overlast door de drukte op de berg omlaag gaat.

Want druk is het op de hoogste berg van West-Europa. Nu proberen elke dag zo’n driehonderd tot vierhonderd klimmers de top van de berg te bereiken. Dat aantal klimmers is veel hoger dan het aantal plaatsen in de berghutten die langs de populaire Goûterroute liggen. Daardoor ontstaan er in de berghutten en zelfs op de berg gevaarlijke situaties, met klimmers die slapen waar dat eigenlijk niet kan. De Franse spreken van bizarre taferelen, waarbij klimmers een tentje opzetten op plekken waar dat niet is toegestaan.

Drempel voor onervaren klimmers

Het quotum moet ook een extra drempel voor onervaren klimmers opwerpen, zodat niet iedereen zomaar de berg op wandelt. Een aanzienlijk deel van de klimmers die nu een poging wagen, is niet of nauwelijks voorbereid op de klim. Sommige mensen proberen de top op sportschoenen te bereiken. En dat terwijl de Mont Blanc niet bepaald een makkelijke beklimming is. Dit jaar kwamen er al zestien mensen om het leven op de berg.

Rare capriolen op de berg

Dan is er nog de kwestie met klimmers die niet bekend met zijn met de etiquette in de bergen, waardoor spanningen en ruzies ontstaan. Een bizar voorval was de poging van een aantal klimmers om een metershoge vlaggenmast mee de berg op te sjouwen. Deze capriolen leidden zelfs tot een vechtpartijen tussen klimmers die elkaar in letterlijk in de weg zaten en elkaar geen ruimte gunden.

‘Berg moet waardigheid terugkrijgen’

Alpinisten die de Mont Blanc willen beklimmen moeten vanaf 2019 een reservering voor de berghutten hebben, anders komt er geen toestemming voor de beklimming. Daarmee hoopt de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains ‘de berg haar waardigheid terug te geven’.

Dat valt echter slecht in Chamonix. De burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains heeft zijn beslissing genomen zonder zijn collega aan de andere kant van de berg daarvan op de hoogte te stellen. De burgemeester van Chamonix vreest nu dat er een waterbedeffect ontstaat, waarbij klimmers uitwijken naar de routes die in Chamonix beginnen. Die zijn echter veel technischer dan de Goûterroute. Het laatste woord is hier waarschijnlijk nog niet over gezegd.

Bron:

Chamonix.net: Establishment of a quota of 214 climbers per day

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?