reserveren berghutten mont blanc

Reserveren voor de hutten op de Mont Blanc

De Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen, is een populaire bestemming voor veel bergbeklimmers. Maar daardoor is het té druk geworden op de berg. Daarom worden er strengere eisen aan de klimmers gesteld.

Met ingang van 2019 zijn de regels op de berg behoorlijk aangescherpt. De Franse autoriteten hebben de normaalroute op de berg, beter bekend als Goûter route, alleen nog open gesteld voor klimmers die een plek hebben gereserveerd in één van de drie berghutten langs de route: de Refuge de Goûter, Tête Rousse en Nid D’aigle. Voor klimmers die in staat zijn de top in één dag te bereiken, geldt een uitzondering.

Kamperen op de berg is helemaal verboden. Wie toch zijn tent opzet op de berg, hangt een boete van 300.000 euro, of een celstraf van twee jaar boven het hoofd.

Drukte op de Mont Blanc

Geschat wordt dat tijdens het zomerseizoen dagelijks honderden mensen via de normaalroute, de top proberen te bereiken, lange wachtrijen en overvolle hutten als gevolg. Lang niet al die klimmers hebben de ervaring die nodig is om op een verantwoorde manier de top te bereiken. In combinatie met de drukte leidde dat vaak tot problemen zoals opstoppingen, maar ook vaak tot ongelukken. Soms met dodelijke afloop.

Overvolle hutten

Door de enorme drukte is het regelmatig meer dan overvol in de hutten, waardoor weer gevaarlijke situaties ontstaan. Niet alleen lijden de brandveiligheid en de hygiëne in de hutten onder de drukte, de drukte zorgt er ook voor dat mensen hun tentje opslaan op de berg en lang niet altijd op plekken waar dat mag of veilig is. In de woorden van de burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains is de berg ten onder gegaan aan z’n eigen succes. Met de maatregelen wil hij er voor zorgen dat klimmers met ‘respect voor de berg’ weer van de Mont Blanc kunnen genieten. Om de regels te handhaven is er een speciale politie-eenheid in het leven geroepen, die de Goûter route gaat controleren.

Maatregelen op meer plekken in de Alpen

De Mont Blanc is niet de enige berg in de Alpen waar maatregelen tegen de drukte worden genomen. Onlangs werd bekend dat klimmers op de Italiaanse kant van de Matterhorn ook moten reserveren voor de Rifugio Jean-Antoine Carrel.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.