Test zelf de teek met de Care Plus Tick-Test.

Test zelf de teek

Test zelf de teek met de Care Plus Tick-Test.De teek is een spinachtige die je liever op afstand houdt, vooral om wat een beet teweeg kan brengen. Het bekendste en gevaarlijkste gevolg van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk snel te reageren en dat kan met de doe-het-zelf tekentest van Care Plus®. 

Teken thuistest

Heeft de teek langer dan acht uur in de huid gezeten, dan is de teek mogelijk al opgezwollen. Na de beet kun je nu zelf testen of de volgezogen teek geïnfecteerd is met de borrelia bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

In Nederland is momenteel één op de vier teken besmet met de borrelia bacterie. Een opvallend rode kring op de beetplek duidt op besmetting. Deze Erythema Migrans verschijnt in 35-50% van de besmettingsgevallen. Een snelle diagnose is van groot belang om de kans van slagen van de behandeling te vergroten.

Verwijderen, testen en behandelen

Test zelf de teek met de Care Plus Tick-Test.Als je gebeten bent door een teek is het essentieel hem snel, veilig én in zijn geheel te verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang zoals de Care Plus® Tick-Remover. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen acht uur, gebeurt om de kans op besmetting te minimaliseren. Voor volgezogen teken die langer dan acht uur in de huid hebben gezeten gebruik je de tekentest.

Als je meerdere teken bij één persoon verwijdert, kan je deze tegelijk in één test onderzoeken. Stop de teek (of teken) in het proefbuisje en voeg vier tot vijf druppels van de bijgeleverde vloeistof toe. Verpulver de teek met het houtstaafje. Maak de teek zorgvuldig kleiner, want de borrelia bacterie bevindt zich in de darm van de teek. Breng met de pipet drie tot vier druppels aan op het testoog van de cassette, waarna de vloeistof in de richting van de testlijnen loopt. Tussen twintig tot dertig minuten is de testuitslag af te lezen.

Een rood streepje bij de C betekent dat de test gelukt is, een rood streepje bij de T dat de teek inderdaad besmet is met de borrelia bacterie. Wij raden aan met een positief resultaat direct je huisarts te raadplegen.

Tip: Ga altijd, óók bij een negatieve uitslag van de Tick-Test, naar je huisarts als er een rode ring (Erythema Migrans) rondom de beetplek ontstaat of als je klachten krijgt. De rode plek ontstaat in 35-50% van de gevallen binnen drie weken op de beetplek. Die plek breidt zich langzaam uit, vervaagt in het midden en verdwijnt dan.

Betrouwbaarheid van de Care Plus® Tick-Test

De betrouwbaarheid van deze tekentest wordt uitgedrukt in een percentage, gebaseerd op sensitiviteit en specificiteit gegevens en op het aantal onderzochte teken. De Care Plus® Tick-Test heeft een betrouwbaarheid van 92,99%. Deze waarde is gebaseerd op een vergelijkende studie, uitgevoerd door Universiteit Hannover in april 2014.

De Care Plus® Tick-Test is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaak, apotheek, drogist en online. Kijk ook op de website van Care Plus.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen