Almabtrieb

De winter komt eraan. Beleef de almabtrieb

AlmabtriebWanneer de koeien en schapen van de almen naar de boerderijen worden teruggebracht, wordt dit overal in de Alpen op een grootse en traditionele wijze gevierd.

Voor de veehouders en bergbewoners van Tirol en Vorarlbeg zijn de Almauftrieb en de Almabtrieb de belangrijkste feesten van het jaar. In het voorjaar, wanneer de alm in orde is gebracht, brengt de herder zijn koeien in optocht naar de hogere bergweiden.

Almabtrieb. Foto Badkleinkirchheim

Eind september keren de herder en het vee feestelijk versierd naar het dorp terug, dit heet de almabtrieb. Dit feest ie een oud heidens ritueel: om het vee dat uit de bergen terugkeerde te beschermen tegen boze geesten, moest het worden gecamoufleerd. Tegenwoordig worden hiervoor slingers en alpenbloemen gebruikt. Het prachtig uitgedoste en met bellen, bloemen, linten en spreukenbordjes versierde vee wordt onder begeleiding van de 'Moarkuh' (de leidkoe) teruggebracht naar de stal. De Moarkuh wordt gevolgd door koeien, kalfjes, stieren, jonge ossen en kleinvee zoals schapen en geiten. De stoet eindigt met een praalwagen, versierd met bloemen en twijgen en volgeladen met kaas en boter, de opbrengst van de zomer.

Almabtrieb. Foto BadkleinkirchheimWanneer er in de familie van de boer of bij het vee een sterfgeval heeft plaatsgevonden wordt de tooi van de dieren weggelaten. Een bont versierde tooi is dus een teken dat het seizoen goed is verlopen. Hoe uitbundiger de dieren getooid zijn, des te groter is het aansluitende feest.

Op het dorpsplein staat een boerenkapel met vrolijke marsen op te wachten. Mannen met de alpenhoorn blazen het een en ander, terwijl een marketenster (zo werd vroeger de wasdame in het leger genoemd) hen voorziet van een glaasje likeur.

Wanneer het vee naar stal is gebracht, wordt het pas echt feesten voor de boeren. Over de grens met Duitsland (Beieren), en in Zwitserland kent met ook deze feestelijkheden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?