La Planche Des Belles Filles

Tour de France (berg)etappe 10: 7 beklimmingen in de Vogezen

La Planche Des Belles FillesEen zware bergetappe op maandag 14 juli 2014 van Mulbach naar de top van La Planch des Belles Filles ligt de deelnemers aan voor de boeg. Met zes uitdagende klimpartijen en aan het slot de bedwinging van La Planche Des Belles Filles met uitschieters naar zo’n 20% stijgingspercentage is het één van de zwaarste etappes van de Ronde van Frankrijk. De tocht voert langs verschillende plaatsjes, steile hoogten en langs een prachtig meer.  

Beklimmingen 10e etappe

Aan maar liefst zeven beklimmingen gaan de renners zich vandaag wagen. Ze beginnen met de Col du Firstplan van 8,3 kilometer lang met een stijgingspercentage van 5,4% en vervolgen met de beklimming van de Petit Ballon, wat een klim van 9,3 kilometer inhoudt met een percentage van 8,1%. Al snel wordt deze ‘Kleine Heuvel’ opgevolgd door de Col dus Platzerwasel met een lengte van 7,1 kilometer met op 8,4%. Dan is Col d’Oderen aan de beurt met een lengte van 6,7 kilometer  klimmen met een stijgingspercentage van 6,1%. De gemakkelijkste klim in deze etappe is toch wel de Col des Croix, een klim van 3,2 kilometer op 6,2%. De op één na laatste klim, de Col des Chevrères is 3,5 kilometer lang en heel stijl, toont het stijgingspercentage van 9,5%. De deelnemers finishen bergopwaarts op La Planche des Belles Filles, dit is een klim van 5,9 kilometer lengte met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent met uitschieters op sommige stukken naar 20%.

Culturele bezienswaardigheden

De renners komen in deze etappe langs verschillende bezienswaardigheden. Zo rijden ze door Eisenheim, waar in een zestiende-eeuws regentenpaleis de oudste meteoriet van Europa wordt tentoongesteld (die in 1492 op het stadje viel). Ook passeren ze Munster, de plaats waar ooit door de monniken van het klooster van St Gregoire ’s wereld eerste kaas uit koemelk werd gemaakt. In een andere plaats die wordt aangedaan door de Tour, Metzeral, staat een kerk geweid aan alle soldaten die in de Eerste Wereldoorlog stierven in de Vogezen.

Meer van Wildenstein

Bergen en meren in de Vogezen

Hoewel de naam van de berg Petit Ballon doet vermoeden dat het om een heuveltje gaat, heeft het een respectabele hoogte van 1272 meter en is het een geliefde plaats voor toeristen, met herbergen aan de oost- en westkant van de berg.  De berg waar de Tour deze etappe finisht, La Planche des Belles Filles, dankt haar naam aan een bijzondere legende. Tijdens de Dertigjarige Oorlog, toen wrede Zweedse huurlingen het gebied bezetten, vluchtten een aantal meisjes uit het nabijgelegen dorp naar deze top. Hier  verkozen ze een sprong – en daarmee verdrinking – in het lager gelegen bergmeer boven verkrachting door soldaten. Het is voor de tweede keer dat een etappe eindigt op deze top. De Tour voert halverwege nog langs een prachtig stuwmeer dat volgens verschillende bronnen nog nauwelijks door toeristen is ontdekt:  Lac de Kruth-Wildenstein. Schitterende wandeltochten kunnen in deze omgeving worden ondernomen.

De volgende etappes ( 11 en 12) zullen vooral gereden worden over vlak terrein, maar etappe 13 en 14 zijn weer regelrechte bergetappes, waar wij  bij Bergwijzer.nl aandacht aan zullen besteden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!