Etappe 17-Elizabeth Sullivan-Saint-Gaudens

Tour de France (berg)etappe 13, richting Chamrousse

Etappe 17-Elizabeth Sullivan-Saint-GaudensNa een dag rust, een relatief heuvelachtige etappe en een vlakke tourdag is het op vrijdag 18 juli 2014 weer tijd voor een regelrechte bergetappe, met een aantal fikse beklimmingen en een aankomst bergop. De bergen die gepasseerd worden zitten vooral aan het begin en het einde van de etappe,  er wordt bijvoorbeeld gefinisht op 1730 meter, nabij het skioord Chamrousse.

Beklimmingen in de 13e etappe

Als de renners 24 kilometer onderweg zijn, komen ze de Col de la Croix de Montvieux tegen, wat een klim van acht kilometer betekent met een stijgingspercentage van een luttele 4,1%. Richting het einde van de etappe volgt Col de Palaquit, een beklimming van 14,1 kilometer op 6,1%. Na een aantal kilometers moed bijeen rapen, volgt de heftigste beklimming van de dag: de finish op Montée de Chamrousse. Met een stijgingspercentage van 7,3 procent over 18,2 kilometer, is het met recht beoordeeld als een buitencategorie.

Etappe 13-bEOSien87-La cathédrale et le pont Saint-Étienne @ Limoges

Start in Saint Etienne

De dertiende etappe start in Saint Etienne, een stad van formaat die bekendstaat om haar creativiteit en innovatie in kunst en architectuur en sinds 2010 behoort tot UNESCO’s netwerk van creatieve wereldsteden, als één van de tien designsteden op de lijst. De stad herbergt vanzelfsprekend diverse belangrijke kunstmusea. De tourdeelnemers komen langs verschillende andere plaatsen die de moeite van het bezichtigen waard zijn. Zo passeren ze het kleine plaatsje Pelussin, met haar sprookjesachtige kasteel van Virieu. Vervolgens wordt even voor de laatste klim het plaatsje Saint-Martin D'uriage aangedaan, die bekendstaat om haar levendige spatraditie (Uriage Les Bains).

Etappe 13-Rob T-Chamrousse

Chamrousse is een skigebied gelegen in de bergketen Belledonne, dat ook ’s zomers bergsporters (wandelaars, paragliders, mountainbikers) een uitdagende ruimte biedt om zich uit te leven. Chamrousse in het bijzonder is een aantrekkelijke wintersportbestemming met vele kilometers aan piste en 24 skiliften. Ze was de host van de Olympische Winterspelen van ’68.

De volgende etappe zal qua cols nog uitdagender zijn dan deze bergetappe, daarover later meer.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen