Tour de France (berg)etappe 18, voor het laatst op Franse hoogten

Etappe 18. Foto Tourisem Grand TourmaletOp donderdag 24 juli vindt de laatste bergetappe van de Tour de France 2014 plaats. De tocht van 145,5 kilometer begint rustig, maar eindigt in waar vuurwerk met twee buitencategorie beklimmingen van de Col du Tourmalet op 2115 meter en de finish op de Montée du Hautacam. Het belooft een prachtige, uitdagende tocht door de Pyreneeën te worden.

Beklimmingen in de 18e etappe

Na 28 kilometer over vooral vlakke wegen, is de eerste ‘heuvel’ die beklommen moet worden, de Côte de Bénéjacq, een klim met een lengte van 2,6 kilometer met een stijgingspercentage van 6,7%. Vervolgens wordt de vergelijkbare Côte de Loucrup beklommen van 2 kilometer lang op 7%. Ver over de helft bevindt zich de eerste grote uitdaging van deze etappe: de Col du Tourmalet, waar de renners 17,1 kilometer klimmen met een percentage van 7,3%. De allerlaatste klim heeft een lengte van 13,6 kilometer met een pittig stijgingspercentage van 7,8% gemiddeld.

Etappe 18. Foto Tourisem Grand Tourmalet

Voor termenliefhebbers en sportfanaten

Er wordt gestart in Pau, een plaats waar de Tour 66 keer finishte of startte. Pau wordt ook wel de ‘poort naar de Pyreneeën’ genoemd en is een ideale bestemming voor natuur- en sportliefhebbers. In de omgeving van Pau bevinden zich onder andere de oudste golfbaan van Europa, er zijn volop mogelijkheden om te raften en kanoën in de nabijgelegen rivieren en er zijn prachtige natuurparken zowel binnen als buiten de stad. Na een dikke 65 kilometer passeren de renners Bagnères de Bigorre, een stad die bekendstaat om zijn thermen en Saint-Vincent kerk in gotische stijl.

Op 90 kilometer wordt het skiresort La Mongie aangedaan,  dat in 1985 de host was van de wereldkampioenschappen skiën. De deelnemers klimmen door naar de hoogste spa in Frankrijk, Bareges, die ze helaas niet met een bezoekje kunnen vereren. Ze stevenen door naar Luz-Saint-Sauveur met zijn indrukwekkende kasteelruïnes. De finish rond Hautacam is zowel ’s zomers als ’s winters een aantrekkelijke plek voor diverse sporters. Geen bebouwing belemmert het prachtige uitzicht en zowel trekkers, paragliders, mountainbikers, skiërs en langlaufers komen er aan hun trekken.

Gerard La Mongie

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?