Tour de France 2015. Centrum van Gap. Foto: Aups via wikimedia commons

Tour de France etappe 18 Gap - Saint-Jean-de-Maurienne

De achttiende etappe van de Tour de France 2015 heeft een ander karakter dan de vorige Alpenetappe. De wielrenners zullen in deze etappe minder stijgen en ook de dalingen zullen niet zo stijl zijn als de vorige dag. Maar onderschat deze etappe niet, deze route is niet minder zwaar dan eerdere etappes! De renners  krijgen kleinere heuvels voor de kiezen. De eerste helft telt vier beklimmingen van categorie 2 en 3. In totaal wordt er tussen Gap en Saint-Jean-de-Maurienne 186,5 kilometer gefietst.

De Route Napoleon

De route van de achttiende etappe is legendarisch, en niet alleen vanwege haar tourgeschiedenis. De etappe speelt zich gedeeltelijk afspelen op de Route Napoleon. Sommige andere alpenetappes doen deze bekende route ook aan.

De Route Napoleon verwijst naar de Franse keizer Napoleon I. In het jaar 1814 werd hij afgezet en verbannen naar het eilandje Elba. Hij was echter vastbesloten ‘zijn’ troon terug te veroveren, hij ontsnapte van het eiland in de Middellandse Zee en ging aan land in Cannes. Op weg naar Parijs deed hij meerdere steden aan.

Woeste natuur

Een van deze steden was Gap, deze stad is het startpunt van deze etappe. Dit deel van Frankrijk heeft iedere bezoeker iets te bieden. Na ruim 24 kilometer zullen de wielrenners de vallei  van Valgaudemar passeren.  De wielrenners zullen niet dóór de vallei fietsen. De woeste gronden en hoge, steile bergen van het gebied lenen zich niet voor de wielersport. Het gebied is echter zeer geschikt voor wandelaars en bergsporters. Dit komt mede door de prachtige uitzichten en onaangetaste natuur.

Tour de France 2015. Corps tussen de bergen. Foto Martin D via Wikimedia commonsCorps aan het meer van Sautet

Na 37 kilometer te hebben gefietst, passeren de fietsers het kleine dorpje Corps, gelegen aan het meer van Sautet. Het is een opvallend dorpje; haar middeleeuwse uiterlijk, de ligging aan het meer en de bergachtige omgeving geven het een romantisch aanzien. Op kleine afstand van de fietsroute vindt men de kapel van Notre-Dame-de-la-Salette. Het staat bekend om het wijdse uitzicht dat men er heeft over de Franse Alpen; de Panorama de la Salette.

Klimmen is niet gemakkelijk, wel de moeite waard

Als het einde van de etappe nabij lijkt te zijn, krijgen de fietsers te maken met een hoogtepunt van de dag. Het gaat om de beklimming van Lacets de Montvernier. Deze bergpas is meer dan 400 meter hoog en toegankelijk met een zeer zware beklimming. Met 18 haarspeldbochten is deze heuvel zeer zwaar. Deze route is nog niet eerder bereden. Samen met de bekendere Col du Glandon zorgt dit voor een loodzware tweede helft van deze etappe.

De etappe eindigt in Saint-Jean-de-Maurienne. Dit dorpje is bekend onder de liefhebbers van de wielersport. De dynamische omgeving maakt het een geliefd punt voor professionele wielrenners én gemotiveerde amateurfietsers. Fietstochten die dit dorpje aandoen zijn ongetwijfeld zwaar, dit maakt ze niet minder interessant.
 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier een stukje berg geschiedenis