Het stuwmeer in de Kloof van Verdon. Foto via Wikipedia

Tour de France 2015 etappe 17: Digne-les-Bains - Pra-Loup

De Tour gaat de Alpen in! Op 22 juli zal de eerste Alpenetappe van start gaan in Digne-les-Bains. Deze eerste etappe speelt zich af in de Alpes-de-Haute Provence, dit gebied gekenmerkt door rustige dalen en grote velden vol lavendel. Maar wees gewaarschuwt: deze uitloper van de Alpen is verraderlijk: het klimaat kan anders zijn in de bergen. Hitte en kou bestaan hier naast elkaar. De wielrenners passeren na ruim 30 kilometer het dorpje Senez. In dit dorpje vindt men Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption de Senez. Het lijkt een klein en onbelangrijk kerkje, maar vergis u niet! In deze heuse kathedraal hangen acht oude en wereldberoemde tapijten. Deze tapijten maken dit kerkje al eeuwen zeer beroemd.

Kloof van Verdon

De wielrenners fietsen verder, maar de reiziger kijkt rond en neemt de omgeving in zich op. Na ruim vijftig kilometer passeren de fietsers Meer van Chaudanne. Dit meer ontstond met de aanleg van een dam in de Verdon. De diepe kloof van Verdon is ideaal voor een stuwmeer. Tegenwoordig biedt het meer de mogelijkheid om te roeien, zwemmen of kajakken, van een afstand heeft het meer een hemelsblauwe gloed, zeker een wandeling waard!

Een klein dorpje

Halverwege de route passeren de wielrenners het dorpje Annot. Dit dorpje stad bekend om haar oude centrum. De krappe straatjes en steegjes doen middeleeuws aan en de huizen van zandsteen zijn een pittoresk gezicht. De omgeving is ideaal voor fiets- en wandeltochten. Steile en woeste kloven kenmerken het gebied.

De Pra-Loup

De wielrenners worden aan het einde van de etappe pas echt op de proef gesteld. Na 140 kilometer wordt hen nog één keer gevraagd een heuvel te beklimmen. De Pra-Loup, als deze heuvel heet, is met 1620 meter niet de hoogste van de etappe. Het gemiddeld stijgingspercentage is met 6,5% maakt de beklimming zeker de zwaarste van de dag. De Pra-Loup vormt tevens het eindpunt van de etappe. Het is het middelpunt van een populair skiresort dat geldt als één van de grootste van Frankrijk.

Besneeuwde Pra Loup. Foto Niko Vermeer via FlickrEen geruchtmakende heuvel

Tweemaal eerder werd de Pra-Loup bedwongen. Tijdens de Tours van 1975 en 1980 vormde de heuvel het eindpunt van een etappe. Twee keer was de beklimming loodzwaar. De legendarische Belgische Eddy Merckx zag zijn loopbaan hier ten einde komen. Nu de heuvel weer wordt aangedaan,  is het waarschijnlijk dat er wederom ego’s zullen sneuvelen.

Meer lezen over de Bergetappes van de Tour de France 2015? Dat kan hier!

http://www.letour.fr/le-tour/2015/us/stage-17/on-the-road.html
http://www.annot-tourisme.com/index.php?_lang=GB
 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.