Gerardmer in de Vogezen - eindpunt etappe 8 van de Tour de France 2014

Tour de France etappe 8: richting de bergen

Gerardmer in de Vogezen, eindpunt etappe 8 van de Tour de France 2014Hoewel deze achtste etappe op zaterdag 12 juli 2014 van Tomblaine naar Gérardmer officieel niet gekwalificeerd is als een bergetappe, kent de voornamelijk vlakke route de laatste 19 kilometer een pittige finale met drie beklimmingen en een aankomst bergop. Voor het eerst duiken de wielrenners het berggebied Vogezen in, waar op deze eerste etappe van de drie opvolgende waarin de Vogezen bereden worden, het hooggebergte nog niet wordt aangedaan.

Beklimmingen in de Vogezen

In deze etappe worden twee bekende cols bereden, de Col de la Croix des Moinats, die 7,6 kilometer telt en een stijgingspercentage van gemiddeld 6 % heeft. Daarnaast wordt de Col de Grosse Pierre beklommen, die met zijn 3 kilometer en 7,5 % stijgingspercentage door de organisatie van een lokale motorrace ook wel ‘de onmogelijke klim’ wordt genoemd. De slotklim is vervolgens 1,8 kilometer lang en voert naar het skioord La Mauselaine, met een stijgingspercentage van 10,3 %.

Toeristische bezienswaardigheden

Langs de route van deze etappe zijn een aantal natuurlijke en culturele bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo is er nabij het oude garnizoensstadje Luneville die wordt gepasseerd een negentiende eeuws kasteel, Château de Gerbéviller, met prachtige tuinen die op gezette tijden zijn opengesteld voor publiek. Een ander stadje dat wordt gepasseerd, is Baccarat. Het is  één van ’s werelds bekendste kristal-hoofdsteden, waar de glasindustrie bloeide en nog steeds bloeit.

Cultuur en natuur in de Vogezen

Over de helft van de etappe passeren de renners Epital, de hoofdstad van de Vogezen die met name door zijn basiliek en imposante kasteelruïne vraagt om een kijkje binnen haar muren. Eén van de laatste plaatsjes waar de Tour deze etappe langsgaat, is het charmante Remiremont, dat bekendstaat om zijn laat achttiende-eeuwse gebouwen in het centrum. De etappe finisht nabij het Gérardmer, een bergmeer van zo’n 2,2 kilometer lang, middenin de Vogezen. Het is een toeristische trekpleister met zijn vele watersportmogelijkheden en magnifieke ligging tussen de bergen.

Morgen zal de negende etappe worden beschreven, waarin meer bezienswaardigheden op wandel- en bergsportgebied en informatie over de Vogezen de revue zullen passeren.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer