Sneeuwschoenwandelen

Veel gestelde vragen over sneeuwschoenwandelen

Ga jij deze winter naar de sneeuw? Niet op de lange latten, maar op sneeuwschoenen. Bergen Magazine hoofdredacteur Jonathan Vandevoorde licht een paar vragen over deze wintersport toe.

 

Wat is zo aantrekkelijk aan sneeuwschoenwandelen?

Wandelen op sneeuwschoenen is een prachtige en laagdrempelige manier om van de bergwereld te genieten. Je bent altijd weg van de drukke pistes en ontdekt hoe stil het in een sneeuwlandschap kan zijn. Steeds meer bestemmingen hebben winterwandel- en sneeuwschoentrails uitgezet. Wat ik zelf zo fantastisch vind, zijn de prachtige vergezichten en de vele dierensporen die je overal ziet: vos, sneeuwhaas, ree, marter, sneeuwhoen, gems... Je beseft dat het bos gewoon krioelt van de dieren!

Kan iedereen het doen?

Sneeuwschoenwandelen kan iedereen in feite, er komt weinig techniek bij kijken, alleen wat gewenning. En je kunt routes zo uitkiezen dat ze niet te lastig zijn (in het dal langs een beek bijvoorbeeld), of een uitdaging vormen, naar bijvoorbeeld een almhut hogerop.

Heb je er dure kleding en uitrusting voor nodig?

In feite volstaat een paar sneeuwschoenen en wandelstokken. Die kun je overal ook huren. Het belangrijkste is de kledij: je moet laagjes dragen die je snel aan en uit kunt trekken. Tijdens het wandelen krijg je het namelijk snel warm; tijdens de pauze kun je snel weer afkoelen. Belangrijk zijn ook goede handschoenen (een dun paar voor tijdens het wandelen, wanten voor tijdens de pauzes), een muts en een thermos met warme, zoete thee. Dat houdt het lichaam echt warm en geeft energie.

Waar moet je nog op letten?

Ga nooit sneeuwschoenwandelen over of onderaan hellingen die steiler zijn dan 25 procent, tenzij je een lawineuitrusting bij hebt en weet hoe je die moet gebruiken. Want dan ben je in zogenaamd lawinegevaarlijk terrein. Huur dan een berggids. De meeste sneeuwschoentrails, als je die niet wilt verlaten, zijn uitgezet op matig steile hellingen, in veilig gebied dus. Met sneeuwschoenen op een helling steiler dan 20 procent lopen is trouwens toch al erg moeilijk, dat doe je niet zo gauw. Toch moet je altijd voor vertrek het weerbericht en het lawinebericht raadplegen (bij VVV, op internet...): afkoeling en lawines zijn de grootste risico’s bij alle wintersporten die zich buiten de piste afspelen, niet alleen sneeuwschoenwandelen. Maar het is en blijft een sport die erg veel voldoening geeft.

 

Tekst en foto: Jonathan Vandevoorde

Meer inspiratie

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen