tsunami lago d'iseo

Tsunami op Lago d’Iseo?

Aan de oevers van het Lago d’Iseo in Italië is de spanning groot. Een rotsblok dreigt van de berghellingen boven het meer het water in te glijden. Als dat gebeurt is er een grote kans dat dat een ware tsunami zal veroorzaken.

Het gaat om niet zomaar een stuk steen, maar een gigantisch blok van tussen de één en twee miljoen kubieke meter, dat vlak bij het plaatse Tavernola Bergamasca van de berg Monte Saresano af dreigt te glijden. Nu al verschuift het stuk bergwand met een snelheid van enkele centimeters per dag. De autoriteiten verwachten dat, als het blok in één keer het meer in stort, dat in het slechtste geval een vijf meter hoge golf zou veroorzaken.

Op het eiland Monte Isola, pal tegenover de plaats waar het onheil dreigt, zijn daaro de lagergelegen gebieden al ontruimd, op andere plekken langs het meer worden eventuele evacuaties al voorbereid.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De berg wordt goed in de gaten gehouden, door de autoriteiten en een nabijgelegen cementfabriek. Uit die metingen blijkt dat de kans dat het hele blok in een keer naar beneden komt, nog klein is. de kans dat het blok stukje bij beetje in stort is groter. Als het blok stukje bij beetje naar beneden komt, zou het ook kunnen dat het blok al op de hellingen verkruimelt, en dat er nauwelijks gesteente in het meer terechtkomt. De onzekere factor is het weer. Als het veel gaat regenen, kan dat het blok in een keer een stuk instabieler maken, met alle gevolgen van dien.

Daarom geldt rond het Lago d’Iseo op dit moment de hoogste alarmfase. Op een aantal plekken zijn wegen afgesloten, wegens het risico, maar ook door de schade die de verzakkende rots nu al veroorzaakt heeft. Daarom galmen nu al alarmsirenes langs de oever van het meer, als oefening. Ook wordt er gekeken of het waterpeil van het meer nog kan worden aangepast, om zo de invloed van een eventuele vloedgolf te beperken.

 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past