Iseomeer / Lago d'Iseo - FOto Pascobs

Op vakantie naar het Iseomeer (Lago d'Iseo), Noord-Italië

Iseomeer / Lago d'Iseo - FOto PascobsOp vakantie naar het Iseomeer in Italië? Alles wat je wilt weten lees je hier op Bergwijzer. De mooiste bestemmingen, de bereikbaarheid en zomer- en winteractiviteiten, zoals wandelen of skiën.

In de regio Lombardije, tussen de Noord-Italiaanse steden Brescia en Bergamo in, ligt het Iseomeer. Het meer heeft een oppervlakte van 61,8 km² en wordt ook het Meer van Iseo genoemd, of Lago d'Iseo en Sebino in het Italiaans.

De makkelijkste manier om naar het Iseomeer te reizen is via Brescia en Bergamo: beide steden hebben een vliegveld die onder meer vluchten ontvangen uit Engeland.

Vanuit Brescia rijden bussen en treinen naar de oostelijke zijde van het meer. Langs deze route wordt een stop gemaakt in alle dorpjes en steden, zoals Iseo en Sulzano. Vanuit steden als Verona en Milaan is Brescia makkelijk te bereiken per trein; de meeste treinen rijden minstens één keer in het uur.

Als je de westelijke kant van het meer wilt bezoeken reis je het slimst via Bergamo. Ook deze stad is goed te bereiken vanaf Milaan. Neem je de trein vanaf Bergamo, dan ben je binnen een uur in het zuidelijke plaatsje Sarnico, dat pal aan het Iseomeer ligt.

Vakantiebestemmingen rondom het Iseomeer

Het Iseomeer is één van de kleinere, minder bekende meren in Italië, maar er zijn ontspanningsmogelijkheden genoeg in en rondom het meer. Hieronder een greep daaruit.

Iseomeer / Lago d'Iseo - Josh EngroffIseo is de drukste stad, de stad met de meeste toeristische trekpleisters, zoals het Dertiende Eeuwse kasteel Oldofredi en de kerk Sant'Andrea met zijn mooie klokkentoren. In het centrum van Iseo vind je Piazza Garibaldi, waar elke eerste zondag van de maand een kunst- en ambachtmarkt te bezoeken is.

Het dorpje Lovere is één van de mooiste dorpen in Italië. Het plaatsje ademt een gemoedelijke sfeer, heeft een historische kern en een twaalf eeuwen oude kapel van San Martino. In de avonduren beschikt Lovere over een bruisend uitgaansleven, dan is het plein Piazza XIII Martiri the place to be, met vele kroegen en clubs.

Het eilandje Monte Isola is een bezoekje waard, met schilderachtige dorpjes zoals Masse, één van de oudst bewoonde plaatsen van het eiland, Sensole met zijn olijventeelt en visrestaurants en het vissersdorpje Carzano, met de enige camping op het eiland en gezellige oude straatjes. Ook de hoofdstad van het eiland is een bezienswaardigheid, door bijvoorbeeld de restanten van een Middeleeuws kasteel. Omdat Monte Isola voor het grootste gedeelte autovrij is, vormt het eiland een ideaal gebied voor een fietstocht of een wandeltocht.

Iseomeer / Lago d'Iseo - Paola SucatoWijnliefhebbers begeven zich naar de beroemde wijnstreek Franciacorta, waar je talloze wijngaarden aantreft. Hier is wijn al eeuwen lang een belangrijke inkomstenbron, maar de streek staat eveneens bekend om uitstekende kookkunsten, variërend van traditionele boerengerechten tot vis, gevangen op het Iseomeer.

Natuurreservaat Torbiere del Sebino is een thuis voor beschermde diersoorten en planten. Voor vogelliefhebbers biedt het reservaat een kans om een groot aantal vogelsoorten te zien in het broedseizoen.

Zomer- en winteractiviteiten

Het Iseomeer is het populairst in de zomer. De gemiddelde temperatuur van het water is 14 graden Celcius, maar de temperatuur kan oplopen tot 23 graden Celcius. Dat maakt het Iseomeer het warmste meer van Noord-Italië. Er zijn diverse mogelijkheden tot het uitoefenen van watersporten op het meer, zoals surfen en zeilen.

In de winter hebben sneeuwliefhebbers voldoende keuze tot vermaak: locaties waar je kunt snowboarden, klimmen, nordic skiën en sleeën liggen allemaal dicht in de buurt van het meer. Een absolute aanrader is het Stelvio National Park, ten noorden van het meer, op de grens van Zwitserland en Italië. Dit park staat vooral bekend om zijn uitstekende skimogelijkheden en -pistes.

Het Iseomeer is omringd door bergen. Aan het noorden van het meer ligt de berg Monte Pora (1880 meter), gelegen in de Bergamasker Alpen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?