Lac du Chambon. Foto via wikimedia commons

Van onderen! Een berg van boven

Een verwachte aardverschuiving in de Franse Alpen houdt de Zuid-Franse gemoederen in zijn greep. Het gaat om een rots aan het Zuid Franse Meer van Chambon. Een diepe scheur in de rotswand is de oorzaak. De scheur wordt groter met de dag. Elk uur groeit de scheur een paar centimeter. Verwacht wordt dat de berg binnenkort helemaal zal splijten. Naar alle waarschijnlijkheid zal een gigantisch stuk rots met een omvang van 800.000 kubieke meter in het Meer van Chambon storten. Wanneer dit zal gebeuren is echter onduidelijk.

Verdere consequenties

De plaatselijke autoriteiten zijn op hun hoede. De voorziene aardverschuiving kan de nabijgelegen Chambontunnel doen instorten. Vooralsnog lijkt dat niet te Wel is de tunnel zwaar beschadigt zal voorlopig gesloten blijven. Het gebied is enkel bereikbaar via de kleinere bergweggetjes; de organisatie van de Tour de France heeft de gebruikelijke route van haar befaamde Marmotte moeten herzien.

Het probleem is ernstig, maar niet onoverkomelijk. De nabijgelegen stuwdam loopt naar verwachting geen gevaar, wel wordt er gewezen op hoge golven en onstuimig water in de Lac Du Chambon; de 800.000 kubieke meter berg zal een flinke plons veroorzaken.

Ruime voorzorgsmaatregelen

Er worden de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Er worden helikopters en veerbootjes naar het meer gebracht om gestrande reizigers en bewoners te naar veiliger gebied te brengen. Ook wordt er voortdurend gesurveilleerd door helikopters, het gebied wordt goed in de gaten gehouden.

Onvoorziene toekomst

Er wordt geprobeerd het gebied zo goed mogelijk te beschermen voor de dreigende berg. Geologen wijzen erop dat het onmogelijk is het precieze instorten te voorspellen. Er wordt om deze reden niet geprobeerd de rots op een gecontroleerde manier te laten instorten; dit is simpelweg onmogelijk.
 

Bronnen

http://www.2alpesnet.com/news/the-chambon-tunnel-when-will-the-mountain-fall-685794

http://www.alpedhueznet.com/news/more-rock-fall-at-the-tunnel-du-chambon-isere-686042

http://www.nu.nl/buitenland/4082155/stuk-berg-dreigt-in-frans-alpenmeer-storten.html

http://www.ledauphine.com/hautes-alpes/2015/07/05/chambon-des-navettes-heliportees-pour-les-naufrages-du-chambon

http://www.ledauphine.com/faits-divers/2015/07/03/le-terrain-glisse-a-la-vitesse-d-un-metre-par-jour

http://www.klimtijd.nl/weblog/177/tunnel-staat-op-instorten-route-marmotte

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!