Foto: Téléversé par Samedan via commons.wikipedia

Vandaag 165 jaar geleden: de eerste beklimming van Piz Bernina

Het is vandaag precies 165 jaar geleden dat de top van de Piz Bernina voor de eerste keer werd bereikt. Deze beklimming werd gedaan door Johann Coaz, Jon Tscharner en Lorenz Ragut Tscharner. Rond 6 uur in de avond bereikten zij als eerste de toen 4052 meter hoge top.

De route

De Zwitserse Johann Coaz, die destijds 28 jaar was, besloot samen met zijn meet-assistenten de toen nog naamloze Piz Bernina te beklimmen. Op 13 september 1850 begonnen hij en de broers Tscharner aan de klim via de Morteratschgletsjer. Goed voorbereid met genagelde schoenen, henneptouw en sjaals tegen de zon, gingen ze de strijd aan met de vele gletsjerspleten. Via de oostgraat vervolgden ze hun weg omhoog en rond een uur of 6 in de avond bereikten ze de top waar nog nooit iemand was geweest. Om hun prestatie te vieren prikten ze de Zwitserse vlag op de top met daarnaast een fles met munten en een briefje met hun namen.

Onwerkelijk gevoel

Het gevoel dat Coaz had toen zij de top bereikten was haast niet in woorden te beschrijven. “Om 6 uur hadden we de top bereikt waar we zo naar verlangden. We stonden op grond waar daarvoor nog nooit iemand op had gestaan en dat allemaal op het hoogste punt van 4052 meter boven zeeniveau."

Haast niet te geloven

Net voor zijn dood herinnert Coaz zich het volgende: "Op de tweede dag na de beklimming begaf ik me naar Samaden en deelde in het casino mijn kennissen mee dat de beklimming van de Bernina had plaatsgevonden, maar zag slechts twijfelend geglimlach, want de Bernina staat bekend als onoverwinnelijk. Pas vóór het dorpje, daar waar tegenwoordig Hotel Bernina staat, wist ik de heren van de beklimming van de Bernina te overtuigen, doordat ik hen met de telescoop de op de top van de Bernina wapperende vlag liet zien."

De hoogte van de top van de Piz Bernina is inmiddels veranderd. Na een nieuwere meting blijkt de top 4048 meter hoog te zijn.

Bron: wikipedia en MySwitzerland

Foto via wikimedia commons

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!