wildstrubel. Foto viëtor

154 jaar geleden voor het eerst Dom en Wildstrubel beklommen

wildstrubel. Foto viëtorVandaag is het precies 154 jaar geleden dat er twee bergen in Zwitserland op dezelfde dag voor het eerst beklommen werden. De top van de Wildstrubel en de top van de Dom werden voor het eerst beklommen op 11 september 1858.

Eerste beklimming Wildstrubel (3244m)

De Wildstrubel is een vergletsjerde bergkam in de Berner Alpen, op de grens van de Zwitserse kantons Wallis en Bern. De Wildstrubel bestaat uit drie zo goed als even hoge toppen: van west naar oost zijn dit de Lenkerstrubel (3243,5 m), de middentop (3243,5 m) en de Grossstrubel of Adelbodnerstrubel (3243,0 m). De drie toppen vormen samen een 3,5 km lange bergkam.

De eerste beklimming van de Wildstrubel was op 11 september 1858, door Leslie Stephen, T.W. Hinchliff en de gids Melchior Anderegg.

Eerste beklimming Dom (4545m) 

De Dom is een 4545 meter hoge berg in de Walliser Alpen en is de hoogste berg van Zwitserland die geheel in het land ligt. De Dom ligt tussen Saas Fee in het oosten en Randa in het westen maar wordt voornamelijk beklommen vanuit Randa, een gemeente in het Mattertal, vlakbij Zermatt.

De top van de berg werd het eerst behaald op 11 september 1858 door J.Llewelyn Davies, Johann Zumtaugwald, Johann Kronig en Hieronymous Brantschen.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!