©Kichatna Mount Huntington

Drie bergroutes voor het eerst beklommen in winter

©Kichatna Mount HuntingtonIn de eerste helft van maart hebben klimmers drie routes op verschillende bergen voor het eerst in de winter afgelegd. Het gaat om routes naar de toppen van de Mount Huntington, centraal gelegen in de Alaska Range, de Stob Coire nan Lochan in Glen Coe, Schotland en de Campianil de Mufreit in de Dolomieten.

Brad Farra, John Frieh en Jason Stucky bereikten de top van de Mount Huntington (3731 meter) via de route over de lange, noordwestelijke French Ridge. Die route naar de top werd niet eerder in de winter behaald. Volgens John Frieh is de French Ridge technisch niet moeilijk, maar maken de lengte van de route en het lawinegevaar het niet aantrekkelijk.

Onderkoeling

In Glen Coe probeerden de Zweed Olov Isaksson en de Zwitser Karin Zgraggen voor het eerst in de winter via de route Eggäschpili de bergtop van de Stob Coire nan Lochan (1115 meter) te bereiken. Toen ze de top bijna hadden bereikt, besloten ze af te dalen omdat ze onderkoelingsverschijnselen vertoonden. Het komt weinig voor dat buitenlandse klimmers in Schotland nieuwe winterroutes ontdekken.

Edle Mischung

Philipp Angelo en Simon Gietl maakten hun 340 meter lange route, Edle Mischung, naar de 2100 meter hoge top van de Ciampanil de Mufreit wel af. Angelo ontdekte de sneeuw-, ijs-, en rotsroute in februari toen hij dezelfde berg via de route L Ciamin beklom. Ze zijn de eersten die de Edle Mischung hebben gevolgd en dat bovendien in de winter deden.

Pogingen tot de eerste winterbeklimming van de Nanga Parbat in de Himalaya zijn de afgelopen dagen afgeblazen. Een Duits-Italiaanse missie gaf begin maart al op door de extreme weersomstandigheden en onlangs brak de Poolse expeditie de missie af nadat twee van de vier teamleden door een lawine 500 meter meegesleurd waren. Beide klimmers raakten ernstig gewond.

Bronnen: Climbing en Planet Mountain (hier en hier).

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.