Foto via pixabay

Vanuit je luie stoel de Everest op

Waar het bergsportmerk Mammut al was begonnen met 360 graden foto’s van de Mont Blanc, hebben de IJslandse Virtual Reality Studio Solvar en hardwaremaker Nvidia iets nog gemaakt wat misschien wel nog indrukwekkender is. Met de hulp van HTC-Vive headsets moet binnenkort een interactieve, virtuele beklimming van de Mount Everest mogelijk zijn. 

Everest VR

Dankzij de Ijslandse softwareontwikkelaar Solvar moet de top van de Mount Everest bereiken zonder hem daadwerkelijk te beklimmen geen droom blijven. In samenwerking met Nvidia, brengt Solvar de koning van de bergen in de woonkamer. Het gezamenlijke programma van de twee bedrijven heet Everest VR en het werd gepresenteerd op de conferentie VRX 2015. Met de hulp van HTC-Vive headsets, de juiste grafische kaart (Titanium X) en de software is de virtuele beklimming van de Everest dan geen probleem.

Vanaf 2016 kun je klimmen

De virtuele beklimming van de Everest zal niet goedkoop zijn. De benodigde hardware om het 3D-avontuur in de Himalaya te verwezenlijken is vrij duur. Ook zal het nog wel even duren voordat je de expeditie vanuit je eigen huis kunt starten. Everest VR komt niet voor 2016 uit. Wel zegt het bedrijf dat het de moeite waard is om te wachten. De eerste reacties op de testversie zijn enthousiast. Alle functies die het “Project360” van Mammut heeft zijn ook aanwezig bij Everest VR.

Reële beklimming

Naast alle uitzichten en zoom functies is er ook de mogelijkheid om te communiceren met virtuele expeditieleden en is het ook mogelijk om hulp te vragen bij bepaalde acties zoals een ladder beklimmen. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat het lijkt alsof je echt op de Mount Everest staat. Ondanks dat Everest VR verre van een klassiek computerspel wordt, laten deze functies wel zien dat de wortels van Solvar liggen in de ontwikkeling van computergames.

Project360 van Mammut

Everest VR lijkt een vervolg stap te zijn van Project360 van Mammut. In 2014 lanceerde Mammut een platform dat de volledige bergsport weerspiegelt. Sindsdien zijn er zeven routes geüpload waaronder een route op de Elbrus, de Matterhorn en de extreme ijsroute van het Reuzengebergte. Met de achtste route presenteert Mammut voor het eerst de hoogste top van de Alpen door middel van  adembenemende panorama foto’s. 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen