Vaude Forever Yours

Vaude door Greenpeace uitgeroepen tot voorbeeld duurzaam modebedrijf

Bij het Greenpeace-evenement “Fashion at the Crossroads” op 18 september in Milaan is Vaude uitgeroepen tot ‘Best Practice’-onderneming op het gebied van duurzaamheid. Greenpeace stuurde modemerken tijdens het evenement aan duurzamer te produceren en legde daarbij de focus op ‘circularity’. Vaude, dat al veel langer nadenkt over duurzaamheid, werd daarbij aangehaald als het beste voorbeeld op de markt.

Eeuwig de jouwe

Vaude lanceerde recent haar campagne Forever Yours die klanten de informatie en infrastructuur moet bieden om producten zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. De levensduur is een belangrijke factor in de ecologische voetafdruk van een product. Als een kledingstuk ‘milieuvriendelijk’ gemaakt is, maar desondanks door de klant relatief snel wordt vervangen voor een nieuw product, dan wordt alle ecologische winst teniet gedaan. Vaude richt zich daarom op slow fashion: het verlengen van de levensduur van kleding en klanten voorzien van informatie om het gebruik nog verder uit te breiden.

Pionieren

Sinds jaar en dag is duurzaamheid bij Vaude een speerpunt en het bedrijf loopt daarin in de outdoorbranche voorop. In 2016 ondertekende het bedrijf bij Greenpeace de ‘Detox Commitment’ en beloofde daarmee schadelijke chemicaliën te zullen vermijden in het productieproces. Het businessmodel streeft ernaar volledig klimaatneutraal te zijn. Ook heeft het merk ‘iRentit’ opgezet, waar outdoorfanaten spullen die ze niet vaak gebruiken kunnen huren in plaats van kopen. Daardoor worden de huurproducten intensief gebruikt.

Wat kun je zelf doen

Als je zelf wilt bijdragen aan een duurzame wereld, kun je je outdoorspullen repareren of een nieuw doel geven wanneer ze niet meer goed werken. Een regenjas die niet meer waterdicht is, kan bijvoorbeeld ook als winddichte jas fungeren. En door spullen met de juiste onderhoudsmiddelen te behandelen verleng je de levensduur aanzienlijk.

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.