Duurzame en milieuvriendelijke regenkleding

Duurzaam en milieuvriendelijk de regen in

De outdoorindustrie is continu in ontwikkeling. Innovatie in outdoorkleding is niet alleen producten lichter, waterdichter, warmer of meer ademend maken, maar ook op zoek gaan naar duurzaam, milieuvriendelijk en toch kwalitatief goed materiaal.

Fluorkoolstoffen

Om een stof waterdicht te maken was het lange tijd gebruikelijk om een Durable Water Repellent-laag (DWR) aan te brengen. In die laag zitten fluorkoolstoffen die goed vuil- en waterafstotend zijn, waardoor de levensduur en bruikbaarheid van het product omhoog gaat.

Ondanks de uitstekende waterafstotende werking, heeft onderzoek aangetoond dat sommige fluorkoolstoffen giftig en zeer langzaam afbreken. Daardoor is de impact op het milieu erg groot en heeft de Europese Unie het gebruik ervan strikt gereguleerd.

Op zoek naar alternatieven

Gedreven door hun passie voor de natuur en de wil om duurzaam te produceren, zijn verschillende merken in de outdoorbranche op zoek gegaan naar alternatieven voor het gebruik van fluorkoolstoffen in waterafstotende of waterdichte producten. Een belangrijke factor daarbij is ervoor te zorgen dat de levensduur van de producten zonder fluorkoolstof niet achteruit gaat. Het vaker vervangen van kledingstukken is natuurlijk ook weer belastend is voor het milieu.

Zo heeft Häglofs bijvoorbeeld een alternatief voor DWR bedacht dat net zo goed beschermt tegen de elementen, maar een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. De wil om te verbeteren heeft ervoor gezorgd dat 87% van Häglofs’ zomerkledingcollectie, alle rugzakken en tassen en de meeste schoenen in 2018 al fluorkoolstofvrij zijn. Häglofs heeft zichzelf ten doel gesteld in 2020 helemaal geen fluorkoolstof meer te gebruiken.

Met die doelstellingen, die ook door veel andere merken worden nagestreefd, in het achterhoofd wordt het weer leuk om ook tijdens een harde regenbui de natuur in te trekken!

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen