Het duurzaamheidspoject van Vaude. Foto Vaude

Vaude maakt outdoorindustrie duurzamer

Twee jaar geleden begon bergsportmerk Vaude aan een project om het productieproces van haar producten te verbeteren. En dat project heeft succes!

De productie van met name bergsportkleding is een lang en ingewikkeld proces. Voor een goed product zijn namelijk veel verschillende materialen nodig. Een outdoorjack kan al uit 50 verschillende onderdelen bestaan, van de ritsen tot de materialen waarmee het jack waterdicht wordt gemaakt. Al die materialen komen van veel verschillende leveranciers. Die leveren hun producten aan een bedrijf dat daarvan weer een jas maakt. Het project van Vaude was erop gericht om deze lange en ingewikkelde supply chain transparant en duurzaam te maken. Op die manier is het voor Vaude zeker dat alle onderdelen van die supply chain fair en milieuvriendelijk te werk gaan.

Verbeteringen in supply chain

Samen met externe adviseurs ging Vaude aan de slag om alle bedrijven in de supply chain te helpen milieuvriendelijker te worden. Met workshops kregen de leveranciers middelen geleerd om milieuvriendelijker met bijvoorbeeld chemicaliën om te gaan.

Goede resultaten

De workshops en alle maatregelen die daaruit voort zijn gekomen, hebben een mooi resultaat opgeleverd. De bedrijven die aan het project van Vaude mee hebben gedaan, besparen volgens Vaude nu jaarlijks ongeveer 550 ton afval, 5500 m³ water en 18 miljoen kWh energie uitgespaard. Daardoor gaat ook weer de uitstoot van CO2 omlaag. Dat is natuurlijk fijn voor de natuur, maar ook voor de bedrijven zelf, want die besparen een hoop geld op energie.  

Goed voorbeeld doet volgen

Daarmee hoopt Vaude dat meer bedrijven het goede voorbeeld gaan volgen. Ook bij andere outdoorbedrijven. Ook werkt Vaude aan een bond voor duurzaam textiel. Zo wordt de industrie van outdoorproducten weer een stuk milieuvriendelijker. 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!