Stubaier Gletsjer - Tirol. Foto Dorena wm

Veel wandelaars gered per helikopter in Oostenrijk

Stubaier Gletsjer, Tirol. Foto Dorena wmIn het eerste weekend van september zijn er helaas weer veel ongelukken gebeurd in de Oostenrijkse Alpen. Gelukkig zijn veel wandelaars en klimmers gered en hebben het overleefd. Zo was een 72-jarige gepensioneerde man uit Beieren met zijn 65-jarige collega van de Kasseler hut naar de Greizer hut (Zillertaler Alpen) aan het lopen. Op zo'n 2200 meter hoogte moesten ze een stukje over grote stenen lopen, maar de man verloor zijn evenwicht. Hij viel 15 meter naar beneden. Met een helikopter is hij overgevlogen naar het ziekenhuis.

Twee Duitse broers waren zaterdag in Tirol aan het klimmen. De ene stond beneden om te zekeren, de andere ging klimmen. Toen hij een handvat pakte, schoot die los en viel naar beneden. Hij raakte gewond aan beide benen.

In Dachstein is zaterdagavond een 55 jarige Tsjech in een gletsjerspleet gevallen. Hij was met een groepje over de gletsjer aan het lopen, zonder touwzekering. Hij viel in een 25 meter diepe gletsjerspleet. De bergredding heeft de man zondagmorgenvroeg pas uit de spleet kunnen redden.

In het Raxgebied ging zondag een helikopter op zoek naar een wandelaar in nood. Hij bevond zich op een steil stuk en was bang om te vallen. De 25-jarige man hield zich vast aan een grote steen om niet te vallen. Per helikopter is hij er vandaan gehaald. De man was niet gewond geraakt.

Een 45-jarige Duitse bergbeklimmer is zondag in de Schobergroep in Oost-Tirol overleden. Op de terugweg van de top van de Prijakt verloor de man zijn evenwicht. De bergredding kon hem niet meer redden, alleen nog maar zijn dood vaststellen.

Zo blijkt maar weer dat een ongeluk in de bergen gemakkelijk voor kan komen, ook bij ervaren klimmers en wandelaars. Je moet altijd goed opletten maar ook blijven genieten van de wandeling en het uitzicht. 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past