Tsjechië

Waterval in de Elbe. Foto Tom Kempers

Tsjechië

Tsjechië (officieel Tsjechische Republiek) ligt centraal gelegen in Europa en grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. De hoofdstad is Praag, twee andere grote steden zijn Brno en Ostrava.

Historisch gezien bestaat het land uit drie deelregio's: Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië. De meeste grenzen worden gevormd door gebergten. Langs de zuidwestgrens van het land ligt het Bohemer Woud, in het noordwesten ligt het Ertsgebergte en in het noorden de bergketen de Sudeten met onder andere het Reuzengebergte (Krkonoše).

Een aantal grote rivieren ontspringt in Tsjechië. Zo heeft de Elbe zijn bron in het Reuzengebergte. Enkele andere grote rivieren in Bohemen zijn de Moldau (Vltava), de Berounka en de Sázava. De Morava en den Oder ontspringen in Moravië. 

Hoogste top

Sneeuwkop. Hoogste berg van Tsjechië. Foto DorociaHet laagste punt van Tsjechië met een hoogte van 115 meter is Hřensko, waar de Elbe het land verlaat. Het hoogste punt is de Snezka (Sneeuwkop). De 1602 meter hoge top van deze berg ligt in het Reuzengebergte (Krkonoše). op de grens van Tsjechië en Polen. 

Klimaat

Tsjechië heeft een gematigd klimaat. Er zijn vier jaargetijden van praktisch gelijke lengte. De winters zijn redelijk mild (de gemiddelde temperatuur in januari is -2 °C). De zomers zijn niet te warm (de gemiddelde temperatuur in juli is 20 °C). Het land is daarom in elk seizoen aangenaam om te bezoeken.

Natuur

Op satellietopnames zie je dat Tsjechië eigenlijk in een rondje van bergen ligt. Langs de meeste staatsgrenzen van het land streken zich bergen uit, binnen bevindt zich een gevarieerd landschap. Licht hellende heuvellanden worden afgewisseld door laaglanden langs rivieren, diepe bossen, honderden vijvers en dichtbevolkte gebieden. Een echt natuurjuweel vormen de zogenaamde rotssteden. Dat zijn imposante rotsformaties, soms midden in het bos. Die zijn vooral bij bergbeklimmers goed bekend. 

Tsjechië is in een dag met de auto te doorkruisen, maar te voet kun je bijna oneindig blijven wandelen. De Tsjechische Toeristenclub draagt zorg voor een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde paden en langlaufroutes met een totale lengte van 40.000 km, die met gedetailleerde plattegronden aangevuld worden. Tijdens het lopen of fietsen lees je informatie over het natuurschoon en de historische bezienswaardigheden in het landschap. 

Nationale Parken

Tsjechië kent vier Nationale Parken. Twee in het noorden en twee in het zuiden. In het noorden liggen het Reuzengebergte (Krkonoše) en Boheems Zwitserland (České Švýcarsko). In het zuiden liggen het Nationale Park Podyjí en het Nationale Park en beschermd natuurgebied Šumava. 

Langeafstandswandelroute Goldsteig
Nieuws - 12 apr 2018

De Duitse langeafstandswandelroute Goldsteig gaat de grens over. De wandelroute door het Beierse Woud wordt verlengd in Tsjechië

Sneeuwketting. Foto robbie_shade
Nieuws - 5 jan 2016

Als je naar de bergen gaat, zijn winterbanden en sneeuwkettingen al snel verplicht. Wanneer moet je op winterbanden rijden? En wanneer op sneeuwkettingen?

Nieuws - 3 sep 2015

Bergbeklimmen en wandelen wordt steeds populairder, maar niet alle bergbeklimmers komen weer gezond in de vallei. Nieuwe bergbeklimmers zijn nog niet zo ervaren en dat zorgt voor veel ongelukken deze zomer.

Cover Bergen Magazine nummer 4 van 2014
Nieuws - 1 sep 2014

In dit nummer: wandelen en wijn rondom de Italiaanse Texelgroep, het verslag van de Mont Blanc-lezersexpeditie van Bergen Magazine, wandel

Wandelen in Beskiden - een Tsjechisch middengebergte. Foto Paul Hesp
Reportage - 19 aug 2014

De Beskiden (Beskydy) zijn een middengebergte met uitgestrekte wouden in het noordoosten van Tsjechië.

Berghut in de Hoge Tatra - Slowakije (c)beranekp
Nieuws - 2 mei 2014

Slowakije organiseert een internationale ontwerpwedstrijd voor een nieuwe berghut bij de stad Kezmarok in de Hoge Tatra, een bergketen in de Karpaten.

Foto: Hendrik Legemate. Obri Dul - Reuzengebergte
Nieuws - 3 sep 2013

Gedurende de zomer plaatsen we iedere dinsdag een leuk en informatief bericht over een gebergte in Europa.

Langlaufen in Tsjechië
Nieuws - 30 nov 2012

Langlaufliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tsjechië, dat in totaal 3000 km geprepareerde en goed bewegwijzerde langlaufpaden biedt. Betaalbare wintersport, de

Nieuws - 21 okt 2012

Dachten wij afgelopen winter mooi natuurijs te hebben en lekker te kunnen schaatsen over de Amsterdamse grachten, in Tsjechië hebben ze het pas goed voor elkaar.

Stubaier Gletsjer - Tirol. Foto Dorena wm
Nieuws - 5 sep 2011

In het eerste weekend van september zijn er helaas weer veel ongelukken gebeurd in de Oostenrijkse Alpen.

Gerlach in Tatragebergte in Slowakije
Nieuws - 7 apr 2011

Een Tsjechische bergbeklimmer is woensdag eerst 50 meter en daarna nog eens 900 meter gevallen en kan deze val nog navertellen.

Pagina's

Abonneren op Tsjechië