Veiligheidsmaatregelen wintersport onder de loep

Na een ongeluk in Oostenrijk worden veiligheidsmaatregelen op de skipiste opnieuw bekeken. Is het niet beter om voor alle obstakels op de piste beschermde matten te plaatsen?

Beschermingsmatten bij obstakels

Het onderzoek vindt plaats nadat een zesjarig Duits meisje afgelopen maandag verongelukte, nadat ze met haar hoofd een sneeuwkanon raakte. Mobiele sneeuwkanonnen worden veel gebruikt, en overal ingezet. De vraag is of het bekleden van het kanon (met beschermende matten) het ongeluk had kunnen voorkomen. Liftpalen zijn immers wel met matten bekleed, om wintersporters te beschermen bij een botsing.  

Markering tot dusver voldoende

Voor het sneeuwkanon was een afscherming van stokken en netten geplaatst. Dit type afscherming voor een tijdelijk obstakel, is niet stevig genoeg om iemand tegen te houden. Het is de bedoeling dat je het ziet, en er op de piste omheen gaat. Behalve dat er een afscherming voor staat, worden wintersportleraren geïnformeerd over tijdelijke obstakels. Nu is de vraag of zo’n afscherming, als waarschuwing, voor een obstakel wel voldoende is.

Veiligheidsmaatregelen volgens experts

Experts denken dat gecontroleerd afdalen de meeste veiligheid biedt. Gecontroleerd afdalen kan alleen als de piste niet te moeilijk voor je is. Crash matten, zoals die om de pilaren van skiliften, kunnen volgens hen niet alle ongelukken voorkomen. De matten om de palen van liften bieden namelijk alleen bescherming tegen de scherpe delen van de staalprofielen. Je kunt tegen de stompe delen botsen, en hierdoor gewond raken. Daarom vinden veiligheidsexperts, dat het voorkomen van ongelukken voornamelijk bij wintersporters zelf ligt.

Bron: orf

Meer inspiratie

Rubriek: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!