Veldfles leeg? Vul 'm bij een refill-station!
Het is warm, je hebt dorst, je veldfles is leeg en je wandeling zit er bijna op. Gelukkig lonkt er bij het bergstation van de lift een automaat met flesjes koud water en frisdrank. Dus diep je een paar munten op uit je jaszak en even later geniet je van een heerlijk koel drankje. Handig en fijn, maar wat doe je daarna met dat lege flesje?
Plastic frisdrankflessen zijn een van de grootste veroorzakers van de plastic soep in de oceanen, want veel van die frisdrankflesjes uit zulke automaten belanden op de grond en uiteindelijk in zee. En ook flesjes die niet als zwerfafval eindigen zijn een probleem, want het afval moet nog steeds verwerkt worden.
Veldfles mee!
Natuurlijk is je veldfles een goede oplossing. Sterker nog, waarschijnlijk heb je die altijd al bij je tijdens je bergtochten. Maar zeker op warme dagen kan die veldfles sneller leeg zijn dan je wil. Een extra fles vullen is altijd handig, maar om nou met een hele stapel flessen in je rugzak rond te lopen… Van elke volle fles wordt je rugzak toch al snel één of twee kilo zwaarder, en dat betekent natuurlijk meer inspanningen en dus weer meer zweten.
Refill-stations in Duitsland
In Duitsland is daar nu een handige oplossing voor. Winkels, restaurants en cafés kunnen zich presenteren als ‘refill-station’, een plek waar je kosteloos je veldfles bij kan vullen. Het netwerk van ‘refill-stations’ wordt steeds groter, ook een aantal servicestelle van de Deutsche Alpenverein doen inmiddels mee. Inmiddels is er ook in Wenen een refill-station. Hier vind je een kaart met alle refill-stations.
De refill-stations zijn herkenbaar aan de sticker met het blauwe logo die op de deur geplakt is. Dus zit je zonder water, en zie je zo’n sticker? Vul je fles en je kan er weer tegenaan!