Himalaya, basiskamp, toppoging

Vermiste Nederlandse bergbeklimmer hielp bij reddingsoperatie bergwandelaars

Het BNN-programma Break Free, wijdt donderdag 23 maart om 21.00 uur op NPO 3 een aflevering aan de sinds mei 2016 vermiste Nederlandse bergbeklimmer Christiaan Wilson (35). In het tv-programma reizen familie en vrienden af naar de Himalaya om te proberen de laatste dagen van de vermiste te reconstrueren.

Eind april vorig jaar deed Wilson een poging om de Dhaulagiri (8.167 meter) te beklimmen. Hij verbleef in een basiskamp (5.100 meter) van de berg in Nepal, toen vijf Britse bergwandelaars binnengebracht werden met hoogteziekte in een levensbedreigend stadium. Evacuatie met een helikopter was die avond en nacht niet mogelijk. Samen met een Britse legerarts en verpleegkundige gaf Christiaan Wilson levensreddende hulp.

Hoogteziekte

De hoogteziekte was dermate vergevorderd dat de zieke Britten buiten bewustzijn waren en niet meer reageerden op pijnprikkels. Tijdens een kritieke nacht werden de onfortuinlijke  bergwandelaars in ‘Gamow-bags’ in leven gehouden. Een Gamow-bag is een opblaasbare hogedrukzak, met daarin een persoon, waar continu lucht ingepompt wordt. Effect is dat de hoogteziekte afneemt, omdat het lichaam denkt dat het zich duizenden meters lager bevindt. Terwijl Sherpa’s uit nabijgelegen kampen zuurstofflessen en -maskers haalden, bediende de Nederlander met de voetpomp de hogedrukzak. Christiaan, in Nederland werkzaam als fysiotherapeut, stond vanwege de extreme kou kleding af en hielp bij het toedienen van zuurstof en medicijnen.
Via de afdeling Voorlichting van de Royal Air Force laat een expeditielid weten: “Christiaan had niets met de Britse expeditie te maken en toch handelde hij instinctief. Hij bood levensreddende hulp. Hij werkte de hele nacht door en had een cruciale rol.” Volgens de Britse expeditieleider bleven mede door Christiaans hulp de bergwandelaars in leven. De Britten maakten onderdeel uit van een RAF-expeditie.

Toppoging Dhaulagiri afgebroken

De bergwandelaars zijn de volgende ochtend met een helikopter geëvacueerd en hebben het allemaal overleefd. Christiaan vervolgde daarop zijn toppoging maar door tijdsdruk en het feit dat hij zelf last kreeg van hoogteziekte, staakte hij zijn klim. Tijdens de afdaling is hij vermist geraakt. Familie en vrienden tasten nog steeds in het duister over wat er is gebeurd, verschillende zoektochten hebben niets opgeleverd.

Break Free terugkijken?

Wil jij de aflevering van Break Free over Christaan terugkijken? Dat kan via de site van BNN/Vara!

 Bron: BNN/Vara

Meer inspiratie

Bergsport: 

Rubriek: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt