sporen van de yeti

Voetafdrukken van de Yeti gevonden?

Bestaat de Yeti dan toch? In de bergen van Nepal zijn volgens het Indiase leger pootafdrukken van de Yeti gevonden.

Een team bergbeklimmers van het Indiase leger was op expeditie in het Nepalese Makalu-Barun National Park, een afgelegen regio tegen de Chinese grens. In dit gebied wordt nog altijd gezocht naar sporen van de mythische Himalayabewoner. Het leger claimt in een berichtje op Twitter dat het vlakbij het Makalu Base Camp sporen van de Yeti heeft gevonden. De pootafdrukken zijn –volgens het bericht- 81 bij 38 centimeter. Foto’s in het berichtje zouden het bewijs voor de claim moeten leveren.

Of het ook echt om de Yeti gaat, valt nog maar te bezien. Op internet wordt het bericht met een flinke korrel zout genomen. Er is namelijk nooit bewijs gevonden voor het bestaan van de verschrikkelijke sneeuwman en dat uitgerekend het leger nu met zo’n claim komt, baart op z’n zachtst gezegd, opzien. Volgens een bericht van de BBC buitelen de grappenmakers inmiddels over elkaar heen om het berichtje op de hak te nemen.

De legende van de Yeti

De legende van de Yeti houdt al jaren stand. De legendes over het dier zijn al eeuwen deel van de cultuur in Nepal, maar sinds de eerste westerlingen in de negentiende eeuw echt de Himalaya introkken, nam de interesse in het mysterieuze dier flink toe. Verschillende expedities rapporteerden dat ze tijdens hun tochten voetafdrukken, of zelfs een groot dier zagen dat de yeti zou moeten zijn. Zelfs Edmund Hillary en Tenzing Norgay, het duo dat als eersten de Mount Everest bekom, vertelde dat ze onderweg grote voetafdrukken in de sneeuw vonden.

Onderzoek naar de Yeti

Door de jaren heen hebben veel mensen een poging gedaan om de Yeti op de gevoelige plaat vast te leggen. Wetenschappers hebben echter nooit bewijs gevonden voor het bestaan van de Yeti. Een onderzoek naar haren van de Yeti, wees uit dat de haren afkomstig waren van beren en een hond. Hoewel je daarmee zou denken dat alle onderzoeken zouden zijn gestopt, vertrekken er nog regelmatig expedities richting de Himalaya met de hoop een glimp van de Yeti op te vangen.

Het leger van India heeft volgens de BBC inmiddels ook gereageerd op alle reacties op het bericht. Het leger wilde naar eigen zeggen de interesse in de mythische bergbewoner een nieuw leven inblazen, daarom werd het bericht openbaar gemaakt.

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?