Schapen Zermatt

Volg de schapen in Zermatt

Als je aan Wallis denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan de hoge bergen zoals de Matterhorn, de Aletschgletsjer en bekende dorpen en steden zoals Zermatt. Maar er is nog iets waar dit Ziwtserse kanton bekend om is: het Walliser zwartneusschaap. Een uniek schapenras. En je kunt de schapen volgen!

Schapen op de Gornergrat

Elke zomer worden de hoge hellingen van de Gornergrat begraasd door een kudde van zo’n 125 van deze schapen. Tijdens wandeltochten, kun je de schapen -en de herders- hier ‘in het wild’ tegenkomen. Een bijzondere traditie wordt op die manier in leven gehouden.

Tot voor kort was er ook een speciale themawandelroute, bekend als de ‘Meet the sheep-theme trail’. Langs die route vond je meer informatie voer de schapen, de kuddes en de tradities, maar die wandelroute wordt omgebouwd. Het pad blijft min of meer gelijk, maar met de opening van het wandelseizoen in 2024 wordt de naam van de route veranderd en daarmee ook het thema. De Meet the sheep-theme trail wordt omgedoop in Matterhorn View Trail. Wie onderweg de QR-codes op de wegwijzers en informatiepanelen scant, vind nu veel meer algemene informatie over de omgeving en de Matterhorn.

GPS tracker

Wil je toch de schapen ontmoeten, dan kan dat nog steeds. De kudde is voorzien van een GPS-tracker, waarmee je online kan zien of de schapen op de Gornergrat in de buurt van jouw wandelroutes zijn. Zodra de schapen naar buiten gaan, gaat de tracker aan en kun je de posities van de schapen zien.  

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?