Bergredding Air Zermatt. Foto Menno Boermans

Verhaal achter de foto: de bergredders van Air Zermatt

De echte helden van de bergen zijn niet de bergbeklimmers, maar de bergredders. Om het werk van deze mannen en vrouwen te belichten ben ik al jaren bezig met een reportage over Air Zermatt, de reddingsdienst in het Wallis in de Zwitserse Alpen. Deze foto is mijn jongste vangst.

Tekst en foto: Menno Boermans

De helikoptercrew van de basis in Raron was laat in de middag gealarmeerd voor een wandelaar die in de bergen nabij Héreménce haar enkel had verstuikt en niet meer kon afdalen. Omdat ze in een steile helling was kon de heli niet landen om haar op te pikken. Een zogenoemde 'lier-actie' brengt dan de oplossing. Een redder wordt aan de staalkabel naar beneden gelaten, bindt het slachtoffer een 'luier' om en gezamelijk worden ze weer omhoog gehezen. Om dit in beeld te brengen stapte ik eerst iets hoger op de helling uit de machine (een Eurocopter 135). Op een uitstekend rotsblok kon de piloot de sledes van de heli net 'aanstoten' zodat ik er uit kon klauteren. Dit kunnen we alleen op deze manier doen omat ik zelf ook bergredder ben en weet hoe 'helo operations' in hun werk gaan. De rotorbladen scheren bij zulke 'zwevend uitstap' manoeuvres vaak rakelings langs de helling. Het uitstappen moet daardoor zeer voorzichtig gebeuren (om plotselinge bewegingen te voorkomen) en de communicatie tussen alle personen aan boord van de heli moet vlekkeloos verlopen.

Nadat ik in positie was gebracht, werd het slachtoffer opgetakeld. Vervolgens werd ik weer opgepikt en vlogen we naar het ziekenhuis van Sion. Al met al een reddingsactie van nog geen tien minuten en met een happy end voor alle betrokkenen. De missie is zonder probleem verlopen, de vrouw is uit haar benarde positie bevrijd en ik kan een prachtige foto toevoegen aan mijn collectie.


Verhaal achter de foto - augustus 2012

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?