Vulkaanuitbarsting Japans skiresort

Vulkaanuitbarsting in Japans skiresort

Een bizar ongeluk in een Japans skiresort. Daar kwam een soldaat om het leven nadat een vulkaan in het skigebied plotseling uitbarstte.

De vulkaan Kusatsu-Shirane barstte dinsdagochtend lokale tijd uit met een grote ontploffing. Op webcambeelden uit het skiresort naast de vulkaan is te zien dat rotsblokken door de lucht vliegen en grote aswolken zich boven de piste verspreiden.

Lawines door vulkaanuitbarsting

Het natuurgeweld ontketende lawines, die op verschillende plekken mensen meesleurden. Een aantal wintersporters raakte daarbij gewond. Een persoon, een soldaat die met zijn peloton op oefening was in het gebied, kwam om toen hij bedolven raakte. Anderen raakten ook gewond door rondvliegend glas toen de gondels waarin zij zaten geraakt werden door vulkanisch puin.

Wintersportgebied geëvacueerd

Na de eruptie werden ongeveer honderd mensen geëvacueerd en slechts enkelen mogen nu nog het gebied in. De autoriteiten kunnen niet uitsluiten dat er meer –grotere-  erupties zullen volgen. Veel mensen hadden dekking gezocht in het bergstation op de piste van het skiresort. De autoriteiten hadden moeite met de evacuatie, omdat de pistes vol lagen met as en vulkanisch puin. Daardoor waren de hellingen onbegaanbaar voor sneeuwscooters.

Japan ligt vol actieve vulkanen, waarvan een groot aantal continue in de gaten wordt gehouden. Dat deze kleine uitbarsting toch nog onverwacht kwam, ligt volgens de Japanse autoriteiten aan de omvang van de eruptie. Die was vrij klein en daardoor moeilijk te voorspellen en er waren dan ook geen data die wezen op verhoogde vulkanische activiteit.  

Bron:

The Guardian

Afbeelding:

SpringField1967 [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt