brand Jochberg in Beieren door wandelaars

Wandelaars steken Beierse berg in brand

Van vuurwerk naar inferno

De nieuwjaarsnacht is turbulent verlopen voor twee Duitse bergwandelaars (32 en 36 jaar). Ze trokken erop uit om vanaf de top van de Jochberg het vuurwerk in het dal te bewonderen. Het werd wat heftiger dan verwacht: de twee werden per helikopter uit een vlammenzee geëvacueerd.

Noodsignaal of vreugdevuur?

Momenteel wordt duidelijker er tijdens de jaarwisseling in Beieren gebeurde. Volgens de wandelaars uit München ontstond het vuur door een uit de hand gelopen noodsignaal. Nadat een van de mannen een val van honderd meter maakte, en hierdoor zijn been brak, zou dit zijn gebeurd. Onderzoekers van de politie gaan na of deze versie waar is, en dat niet een uit de hand gelopen vreugdevuur de oorzaak van de brand is. Mogelijk viel de wandelaar in een poging de uitslaande brand te doven. In de link zijn Duitse nieuwsbeelden te zien:

Het verloop van de brand op de Jochberg

Om kwart over twaalf kwam het noodbericht binnen. Enkele uren later werd de brand opgeschaald, er zijn zes helikopters ingezet om de brand in het moeilijk te bereiken gebied onder controle te krijgen. Op de eerste dag werd 580.000 liter water gebruikt, op de tweede 780.000 liter. Er werden 740 vluchten uitgevoerd van de nabij liggende meren naar de brandhaard, sneeuwval hielp gelukkig het vuur te doven.

Eerdere branden in Beieren

De gebeurtenis staat niet op zichzelf, in juli 2013 resulteerde een uit de hand gelopen barbecue in verlies van 3000 m2 bos, in 1990 brandde 100 hectare af. De kosten van de brand zijn moeilijk in te schatten. In ieder geval kost de inzet van de helikopters rond de 100.000 euro per dag. Als de mannen aansprakelijk worden gesteld, wordt dit het duurste vuurwerk van hun leven.

bronnen:

NOS, tz.de, merkur.de

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!