Noodsignaal blijkt flitsende camera

De bergreddingsdiensten hebben het druk. Maar tussen de noodoproepen zitten ook veel meldingen die loos alarm blijken te zijn. Zo rukten de Salzburger reddingsdiensten uit naar aanleiding van een flitsend licht op de berg, maar op de plek des onheils bleek er niks aan de hand. Een toerist had met de flitser staan fotograferen.

Steeds vaker loos alarm

Steeds blijkt een melding van mensen in nood loos alarm te zijn en rukken de reddingsdiensten voor niks uit. Het gebeurt meerdere keren per week dat de reddingsdiensten uitrukken voor loos alarm. Vooral tegen het einde van de dag komt het voor dat mensen in het dal een lichtflitsen zien hoger op de helling. Er vanuit gaande dat dat noodsignalen zijn, schakelen ze de reddingsdiensten in. Op zich is dat geen probleem. Volgens de reddingsdiensten worden er dankzij dit soort meldingen van afstand meer dan eens levens gered, maar tegelijk rukken de reddingsdiensten ook steeds vaker uit voor verkeerd geïnterpreteerde signalen. Voor de zekerheid reageren de redders op elke melding, maar het toenemende aantal loze meldingen zorgt er wel voor dat de druk op de reddingsdiensten toeneemt.

Noodsignalen in de bergen

Om verwarring te voorkomen, is het belangrijk dat bergwandelaars op de hoogte zijn van de juiste noodsignalen. Een noodsignaal bestaat uit een sein dat elke tien seconden herhaald wordt. Dat kan een geluidssein zijn, maar ook een lichtflits. Na een minuut lang dat signaal uitgezonden te hebben, stop je een minuut. Daarna herhaal je het signaal weer.

Wat moet je doen als je een noodsignaal hoort of ziet?

Mocht je tijdens je bergwandeling zo’n noodsignaal opmerken, dan moet je ogenblikkelijk de reddingsdiensten waarschuwen. Als je weet dat die onderweg zijn, dan beantwoord je het noodsignaal. Het beantwoorden van een noodsignaal gaat op de volgende manier: drie keer in een minuut een signaal uitzenden, dan een minuut wachten en daarna herhaal je het signaal weer op de zelfde manier. 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.