Harrie Huijben met zijn paard en hond

Wandeling van 7500 kilometer met paard en hond

Harrie Huijben met zijn paard en hondSamen met zijn paard Leon en hond Tosca is de uit Gulpen afkomstige huisarts Harrie Huijben begonnen aan een 7500 kilometer lange wandeltocht van Tarifa, in Zuid-Spanje, naar de Noordkaap in Noorwegen. De 63 jarige Huijben probeert op deze manier geld in te zamelen voor het goede doel Mama Alica, dat is opgericht door een kennis uit de buurt. Over deze tocht hebben wij hem kort gesproken.

Bijna-afsluiting

Huijben noemt de tocht een bijna-afsluiting van zijn werkzame leven. In 45 weken probeert hij zijn einddoel te bereiken. Daarbij wil hij, om zo min mogelijk kans te lopen om te verdwalen, zoveel mogelijk oude en bestaande routes lopen, zoals de Spaanse Via de la Plata, de Grande Randonnee van Vezelay naar Namen en het Marskramerpad in Noord-Duitsland.

Vooral van het laatste stuk door Lapland verwacht hij dat het zwaar zal zijn. Voor de tocht heeft hij een lange poos getraind, samen met zijn paard en hond. Zelf heeft hij veel gewandeld en gezwommen. Daarnaast meldt Huijben: “heb ik voor een man van mijn leeftijd nog een zeer goede conditie.”

Harrie Huijben met zijn paard en hond

De wandeltocht

Aanvankelijk wilde Huijben graag een tocht maken vanuit Mongolië naar Nederland, maar vanwege de gevaren  en corruptie die hij in deze landen tegen kon komen besloot hij uiteindelijk toch een tocht te maken door het wat veiligere West-Europa. De route van Spanje naar de Noordkaap koos Huijben, omdat deze qua kilometers gelijk is aan de afstand Mongolië - Nederland.

Door van zuid naar noord te lopen krijgt Huijben nog met twee andere grote voordelen te make. Met deze route heeft hij namelijk voor het grootste deel de wind in de rug en kan hij voor een groot deel met redelijk goed weer zijn tocht volbrengen. Aan het eind van zijn reis hoopt hij precies voor de winter in Lapland aan te komen.

Op dit moment is Huijben ergens in midden Spanje. Om uiteindelijk in Frankrijk te komen moet hij natuurlijk ook de Pyreneeën over. Dit doet hij via de Santiago route. Omdat deze route niet verder stijgt dan ongeveer 1000 meter boven zeeniveau, moet dat zowel voor hem als voor zijn paard en hond goed te doen zijn. “Zo gaat de tocht zeker lukken”, aldus Huijben.

Mama Alica

Zij die dat willen kunnen Huijben sponsoren met één cent per gelopen kilometer. Het geld zal uiteindelijk gaan naar de stichting Mama Alice. Deze stichting werd in 2005 opgericht in Maastricht en biedt onderdak aan straatkinderen in de stad Ayacucho in Peru. Met hulp van de stichting krijgen de kinderen medische zorg en gaan ze naar school. Wie de sponsoring te veel vindt kan ook eenmalig doneren.

Harrie aan het oefenen in Monte Rosa-gebied

Meelopen

Als mensen een stukje willen meelopen, of Huijben tijdens zijn tocht telefonisch willen ondersteunen, dan kan dat.  Er zijn nog genoeg momenten waarop volgens Huijben meelopen mogelijk is. Op zijn website http://www.ponyanddogtrip.com/ is daarvoor informatie te vinden. “Er zijn nog niet zoveel mensen die zich daarvoor aangemeld hebben, maar dat hoeft ook niet”, geeft  Huijben te kennen. “Mensen die dit eventueel wel zouden willen moeten er namelijk op bedacht zijn dat de tocht zwaar kan zijn en dat ik niet zoveel rekening kan houden  met extra reisgenoten naast mijn hond en paard.” Meelopers moeten dus net zo’n bikkel zijn als Huijben zelf.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past