lente in de bergen

Wanneer begint de lente in de bergen?

Traditioneel begint de lente ergens rond 20 of 21 maart.  Maar in de bergen ligt dan vaak nog veel sneeuw. Wanneer begint de lente eigenlijk?

Dat 21 maart de astronomische lente begint, wil niet zeggen dat het meteen mooi weer wordt. Gezegdes als ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat het wil’, geven aan dat het weer ook na 21 maart nog volop onstuimig kan zijn. En volgens de oude volkswijsheid van de ‘ijsheiligen’ kan het nog tot halverwege mei ’s nachts vriezen. En dat is dan nog in onze lage landen. Hoog in de bergen, kan dat nog anders zijn.

Dat de lente in de Alpen wat later begint dan in onze lage landen, is al duidelijk uit het feit dat veel skigebieden nog reclame maken met skitripjes rond Pasen. Sommige gebieden claimen zelfs nog dat je tot in mei kan komen skiën. Oftewel: in de bergen blijft het veel langer koud. En de lente? Die ontwikkelt zich vaak wat langzamer dan bij ons. Daarom kun je eigenlijk niet spreken van één moment waarop de lente begint, maar wel van een lente die zich langzaam ontvouwt. Dit zijn de meest opmerkelijke veranderingen die je in de lente in de bergen kan merken.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De eerste tekenen van de lente

Maar blijf je in de dalen, dan kan het zijn dat je al in maart de eerste tekenen van het voorjaar begint te merken. Hier en daar beginnen de eerste bloesems uit te lopen. Op de grond kun je vanaf maart ook al de eerste lentegentiaan -de naam zegt het al- zien bloeien.  Zeker op plekken die veel zon vangen, zoals hellingen die op het zuiden uit kijken. En daar begin je ook al te voelen dat de zon wat warmer begint te worden.  

Een beetje warmer

Het wordt dus ook écht warmer. De temperaturen beginnen steeds vaker op te lopen. Zeker op dagen met zonnig kaiserwetter hoef je geen dikke winterjas meer aan. Hoewel, als je in wind en in de schaduw zit, merk je dat het nog niet zo lang geleden nog volop winter was. Koning Winter kan zo nu en dan nog voor een onvervalste wintereinbruch zorgen, Laagjes aan dus! Ook de nachten kunnen soms nog behoorlijk koud zijn.

De sneeuw verdwijnt

Vanaf eind april en begin mei verdwijnt de sneeuw echt. Soms gaat dat razendsnel, maar op schaduwrijke plekken kan het langer duren, afhankelijk van hoe veel sneeuw er gevallen is. Waar de sneeuw weg is, kleuren de almen weer groen. En tussen dat groen zie je steeds meer bloemen verschijnen. Eind mei en begin juni staan de almen er vol mee!

De berghutten gaan open

Dit is het moment waarop wij natuurlijk wachten: de opening van de berghutten. Want hoewel je op veel plekken in een winterraum terecht kan, is een hut natuurlijk pas écht open als de waard joe welkom kan heten.

Juni: koeien op de alm

Als de sneeuw weg is en het gras weer lekker groen, kunnen de koeien ook weer naar buiten. Dat is meestal zo in juni. Dan worden de koeien uit de stal gehaald en kunnen ze de bergen in om daar een aantal maanden te genieten van de berglucht. Een mooi moment dat aangeeft dat het zomerseizoen écht begonnen is. In delen van Zwitersland wordt het naar buiten brengen van het vee vaak gevierd met optochten. De almauftrieb of alpaufzug is een mooi spektakel en een voorjaarsvariant op de almabzug, als het vee weer -feestelijk- naar beneden wordt gebracht.

 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past