Lente in de alpen

Waarom de lente een mooi seizoen is voor een bergwandeling

De lente is een heerlijk seizoen voor een bergwandeling. Ontluikend groen, de eerste bloemen en ook op de zonovergoten zuidelijke hellingen aan de zuidkant van de Alpen kan het soms al lekker warm zijn.

Bloemenpracht

De eerste tekenen van het voorjaar laten zich soms al vroeg zien. In maart en april beginnen de bloemen op de lager gelegen bergweides voorzichtig te bloeien en in april doen de appelbloesems daar nog een schepje bovenop. En als de dagen langer worden, komt de lente steeds hoger in de bergen. Overal ontluiken kleurige bloemen als alpenmadeliefjes, alpenklokjes, arnica en, als je geluk hebt, een edelweiss, die fel afsteken tegen het verse groen van de bossen en de almen. En dat contrast wordt alleen nog maar sterker door de witte sneeuw die nog op de hoge toppen ligt. Waar en wanneer vind je zo’n uitzicht?


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Sneeuw!

Maart roert z’n staart en april doet wat ‘ie wil. Die oud-Hollandse gezegden doen het ook goed in de bergen. Sta je de ene dag te bakken in het zonnetje, de volgende dag kun je bij wijze van spreken de sneeuwschoenen weer uit de kast halen. Hoog in de bergen is de sneeuw sowieso nog lang niet weg. Daar kun je dus nog prima genieten van de wintersport, en omdat het wintersportseizoen voor de meeste mensen dan wel voorbij is, is het op de pistes vaak nog rustig ook. En dan heb je met een beetje geluk al dat verse poeder bijna voor jezelf.

Lentefeesten en -tradities

De Alpenlanden kennen veel bijzondere voorjaarstradities waar je tijdens een bergvakantie in de zomer van kan genieten. Carnaval is een bekende traditie in het vroege voorjaar, maar er zijn veel meer lentefeesten en -tradities. Tijdens het Aperschnalzen wordt in Beieren en Salzburg de winter verdreven door hard met zwepen te knallen. In Zuid-Duitsland, Vorarlberg en Liechtenstein doen ze dat op de eerste vastenzondag tijdens Funkensonntag. Dan wordt een brandstapel met daarbovenop een heks ontstoken. En wat te denken van al die paastradities, zoals de passiespelen en de ostermarkten?

Vogels kijken

Veel bergdieren, zoals marmotten zijn nog in winterslaap, maar aan de lager gelegen meren is  dat wel anders. Daar krijgen de watervogels al de lentekriebels en dus kun je met de verrekijker vanaf de oever genieten van de prachtige baltsrituelen waarmee de vogels elkaar het hof proberen te maken. En omdat de bomen nog niet vol in het blad staan, kun je de vogels extra goed zien. 

Rust en ruimte

De wintersport is net voorbij, de zomervakanties zijn nog niet begonnen. Met andere woorden: het is nog niet zo druk in de bergen. En dus kun je in alle rust en stilte genieten van al die lentepracht.

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)