lockdown corona oostenrijk zwitserland alpen

Wanneer kunnen we weer naar de bergen?

We zitten, nog altijd met beperkingen vanwege het coronavirus. Kunnen we nog op vakantie richting de bergen in 2020?

Vakantiegangers moeten er ernstig rekening mee houden dat dat wel eens niet zou kunnen dit jaar. In een persconferentie van 21 april kon de Nederlandse premier geen voorspellingen doen over de vraag of we tijdens de zomervakantie op reis kunnen, maar op persoonlijke titel gaf hij wel aan dat hijzelf niks geboekt heeft. In België zijn alle niet-essentiële reizen naar het buiteland tot en met 3 mei verboden. Over de mogelijkheden daarna is tot nu toe niks bekend.

Oostenrijk

Inmiddels lijken sommige landen hun economie langzaam weer op te starten. Nadat Oostenrijk als een van de eerste landen een strikte lockdown instelde, gaan daar de eerste winkels weer open. De Oostenrijkse berghutten blijven, net als alle andere hotels en overnachtingsgelegenheden nog zeker tot mei gesloten. Wel zijn de gebieden die in Tirol in quarantaine werden geplaatst inmiddels weer uit quarantaine. Er zijn zelfs plannen om de gesloten grenzen weer te openen voor toeristen, als die toeristen uit landen komen waar het virus onder controle is ten minste. Eind april wil de Oostenrijkse regering concretere plannen voor de herstart van de toerismesector presenteren.

Zwitserland

Ook in Zwitserland lijken de eerste tekenen gunstig, daar gaan de grenzen waarschijnlijk binnenkort weer open. Dat wil echter niet zeggen dat we deze zomer uitgebreid op vakantie kunnen. Ook in Zwitserland zijn bijvoorbeeld cafés nog dicht en dat geldt ook voor de berghutten. De Zwitserse Alpenvereniging SAC houdt de hutten tot minstens 6 juni gesloten.

Duitsland

De grens met Duitsland is nog open, maar alle niet-essentiële reizen worden ontraden. Sommige Duitse deelstaten hebben wel striktere regels ingesteld. Het kan zijn dat je aan de grens moet aantonen dat je reis noodzakelijk is. Vakantie valt daar uitdrukkelijk niet onder. De Deutsche Alpenverein heeft alle hutten tot nader order gesloten. Wanneer de berghutten weer open kunnen, is niet bekend, maar in Beieren staat vast dat dat in ieder geval niet voor 3 mei zal zijn.

Frankrijk, Spanje en Italië

In Frankrijk en Italië blijven de strikte lockdownmaatregelen zeker nog tot half mei van kracht. Voor die tijd hoeven we geen versoepeling van de maatregelen te verwachten. In Spanje wordt eind april bekend gemaakt hoe het verder moet.

Vakantie geannuleerd?

Gaat je vakantie niet door? Neem contact op met je reisorganisatie, de accommodatie of andere plekken waar je reserveringen of boekingen hebt gedaan en overleg met ze. Voor veel, vooral kleine ondernemers is de huidige situatie een enorme strop. Kijk daarom samen met je reisorganisatie of er oplossingen zijn.

Laatst geüpdatet op 23 april

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.