smeltende gletsjers Alpen

Weer meer ijs alpengletsjers gesmolten

Het is bevestigd: in de zomer van 2017 is opnieuw meer ijs van de gletsjers in de Alpen gesmolten dan in de jaren daarvoor. Daarmee smelt het ijs zo snel, dat aan het einde van de eeuw meer dan 80 procent van het gletsjervolume in de Alpen helemaal verdwenen kan zijn.

Droge winter, hete zomer

Omdat de afgelopen winter droog en zacht was in de Alpen, ontvingen de gletsjers maar weinig sneeuw. Dat dunne sneeuwdek smolt relatief vroeg in de zomer, tijdens de hittegolf van juni, waardoor het gletsjerijs lange tijd blootstond aan de felle zon. De zomer van 2017 in Zwitserland en Oostenrijk was met 2°C boven het gemiddelde uitzonderlijk warm. Ook het voorjaar was gemiddeld 1,5°C warmer dan normaal.

Wisselend najaar

Ook het weer in de herfst is van invloed op de gletsjers. September was dit jaar in de Alpen gemiddeld 1,5°C kouder dan gemiddeld en er viel lokaal veel sneeuw, waardoor een smeltrecord dit jaar niet gehaald werd. Oktober was vervolgens weer 1,5°C warmer dan gebruikelijk, zodat de voorsprong van September teniet gedaan werd.

Skigebieden in november open

Net als vorig jaar is er in november zoveel sneeuw gevallen, dat veel skigebieden voortijdig open konden. In 2016 smolt de meeste sneeuw in december weer, waarna bijna niets meer is gevallen. Laten we voor het gletsjerijs hopen dat de winter van 2017 meer sneeuw in petto heeft.

Bron:

Foto:

De teruggetrokken Morteratschgletsjer in het Berninamassief, Zwitserland. Door Günter Seggebäing (Archiv Günter Seggebäing) [CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons].

Meer inspiratie

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!