Weinig sneeuw zorgt voor meer ongelukken

Hier in Nederland is het nog erg warm voor deze tijd van het jaar en ook in de wintersportgebieden is het warmer dan normaal. Hierdoor is er maar weinig echte sneeuw op de pistes. In veel gebieden worden sneeuwkanonnen ingezet, waardoor er op veel pistes geskied wordt op kunstsneeuw. De combinatie van papperige sneeuw en drukte op de pistes zorgt af en toe voor wat ongelukken.

Kunstsneeuw gevaarlijk

Bij pistes boven de 2000 meter is de kunstsneeuw van een goede kwaliteit. Op de lagere pistes is dat een stuk minder. De helft van deze pistes is momenteel ook gesloten. Dit komt omdat ook voor sneeuw uit de kanonnen er een voldoende lage temperatuur nodig is. Deze sneeuw smelt  net als natuurlijke sneeuw ook bij een te hoge temperatuur. De kunstsneeuw die op de lage pistes ligt, wordt door het warme weer papperig. Dit maakt het skiën een stuk zwaarder en gevaarlijker. Skiërs schieten hierdoor sneller uit hun binding en zijn minder wendbaar. Ook is het logischerwijs drukker op de open pistes. Mensen skiën elkaar soms door de drukte overhoop.

Weinig pistes open

Het is niet vaak voorgekomen dat het nog zo lang warm blijft in december. In Salzburg wordt op 24 december een temperatuur van 13 graden verwacht. Daarbij is ook nog een lekker warm zonnetje, wat de sneeuw niet ten goede komt. In de Zuidelijke Alpen, in Noord-Italië,zijn de minste skipistes open. Het grote gebied Vialattea bestaat normaal uit 320 kilometer piste. Momenteel is hiervan slechts tien kilometer geschikt voor een afdaling.

Bron: deredactie.be, ad.nl

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!