Ernst Bromeis in Graubünden

Wie kan de hele Rijn afzwemmen?

Ernst Bromeis in GraubündenExtreemsporter Ernst Bromeis uit Graubünden gaat vanaf 2 mei de gehele Rijn afzwemmen. De Zwitser wil de belangrijkste rivier van Europa in één maand klaren. Ernst begint zijn tocht in Graubünden om op 31 mei in de Hoek van Holland te eindigen. Ernst heeft de Rijn gekozen vanwege de historische en duurzame waarde van de rivier en omdat de Rijn volgens hem het leven symboliseert. "Water is het kostbaarste goed dat wij bezitten. Hoe kunnen we de Rijn en het water delen en verdelen? Hoe kunnen we duurzaam leven?", vraagt Ernst zich af.

De reis van de bron naar de monding van de Rijn moet dé prestatie worden die de Zwitserse waterambassadeur Ernst Bromeis dit voorjaar wil leveren. De sportleraar, trainer en journalist is al flink aan het trainen, want het gaat zeker een uitputtingsslag worden. Het is maar liefst 1230 kilometer vanaf de bron in Tomasee, Graubünden tot de monding van de Rijn in Hoek van Holland.

Tijdens zijn tocht wordt hij begeleid door een kajak. Ernst houdt rekening met meerdere scenario's die zich kunnen voordoen. Hij verwacht bijvoorbeeld de eerste 30 kilometer te voet door de sneeuw te moeten afleggen vanwege de waterstand en hij denkt pas vanaf Ilanz te kunnen beginnen met zwemmen. Ernst neemt ook de tijd om de rivier en zichzelf te observeren waar nodig.

Angst en twijfel kunnen ook parten gaan spelen. De avontuurlijke zwemmer gaat uren achter elkaar geen horizon zien of grond onder zijn benen voelen. Maar hij denkt er ook heel gelukkig van te worden. "De 30 dagen in de Rijn zullen net zo intensief zijn als anders alleen een heel mensenleven kan zijn", aldus Ernst Bromeis. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt