Everesting

Wielrenners ‘beklimmen’ Mount Everest

Fietsend de Mount Everest op. Dat kan natuurlijk niet, maar tóch is het een grote uitdaging onder professionele wielrenners. Maar hoe?

De Mount Everest op fietsen kan natuurlijk niet, dat hoeven we niet uit te leggen. En lopen gaat ook niet zomaar. Maar wat wel kan, is op een andere plek hetzelfde aantal hoogtemeters afleggen. Everesting, heet dat en zeker in deze corona-tijd is die uitdaging razend populair geworden.

Everesting, wat is dat?

Everesting is een uitdaging voor duursporters, die tijdens de coronacrisis vooral onder wielrenners erg populair is geworden. De uitdaging is als volgt: Kies een helling uit, ga die helling net zo vaak op en neer tot je de 8848 hoogtemeters van de Everest hebt afgelegd. Zorg ervoor dat alles door Strava geregistreerd wordt en dien de resultaten in bij de organisatie achter de Everest Challenge. De challenge is geschikt voor hardlopers en wielrenners en is vooral onder die laatste groep erg populair geworden.  

Dubbele loodzware bergetappe

Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Professionele wielrenners doen vaak meer dan tien uur over de hele tocht, die volgens de regels in één keer afgelegd moet worden. In die tijd leggen de renners twee keer het aantal hoogtemeters af van wat in de Tour de France een ‘loodzware bergetappe’ wordt genoemd. Een pittige uitdaging dus! Wie niet naar buiten kan door de coronacrisis, mag uitwijken naar een virtuele wereld, door de hometrainer aan te sluiten op het trainingsprogramma Zwift. In dat programma werd eerder dit jaar al een virtuele variant op de Ronde van Zwitserland gereden.

Wie de Everest Challenge volbrengt, wordt opgenomen in de ‘hall of fame’, maar dat is niet het enige waar het de wielrenners om te doen is. Natuurlijk is Everesting een leuke uitdaging om in een wedstrijdritme te komen, maar veel wielrenners verbinden hun prestatie met het goede doel, bijvoorbeeld geld voor onderzoek naar het coronavirus.

Topwielrenners op de erelijst

Inmiddels hebben al heel wat topwielrenners meegedaan aan de Everest Challenge om daarmee de coronacrisis door te komen. Bekenden uit het peloton van de Tour de France en de Giro d’Italia, zoals Mark Cavendish, Luke Rowe en Katie Hall zetten al tijden neer. Komende vrijdag gaat ook Emanuell Buchmann een poging wagen. Hij gaat proberen op de hellingen van de Haiminger Satell, in het Tiroler Ötztal. Met zijn challenge wil hij 88.848 euro ophalen voor het Deutsche Kinderhilfwerk.

Meedoen?

Je hoeft geen professioneel sporter te zijn om mee te doen, iedereen die de juiste apparatuur heeft, kan in principe meedoen. Maar je moet wel goed zijn. De uitdaging is namelijk een hele zware. Meer weten? Op deze site vind je meer informatie

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?