De Matterhorn in Zwitserland.

Wingsuitvliegen van de Matterhorn

De Matterhorn in Zwitserland.Als sinds het begin van de parasport waren er mensen die droomden van vliegen in plaats van vallen. Veel mensen hebben geëxperimenteerd om deze droom waar te maken. De Fransman Léo Valentin was de eerste die begon met vleugelpakken.

De vleugels van deze pakken bestonden uit vaste constructies. Maar deze pakken waren niet optimaal: de krachten die op de vleugels werden uitgeoefend waren zo groot dat de armen niet meer gebruikt konden worden om de parachute te openen of de constructie en armen begaven het compleet. Vele pioniers hebben deze sprongen dus niet overleefd.

Midden jaren '90 kwam Patrick Degayardon met soft wings. Deze soft wings bestonden uit cellen die ook in een parachute zitten. Met de juiste lichaamshouding werden de vleugels zodanig gevuld met lucht waardoor het oppervlak tussen armen en benen aanzienlijk vergrootten en er echt gevlogen werd. De daalsnelheid was nog wel erg snel.

In 1998 is het eerste wingsuit ontworpen door Jari Kuosma en Robert Pecnik. Deze wingsuits werden in 1999 commercieel op de markt gebracht. Wingsuitvliegen kan alleen beoefend worden door ervaren skydivers. Door de wings heb je een beperkte bewegingsvrijheid waardoor je moeilijk bij de drieringen en risers kunt komen.

Hieronder een filmpje van een wingsuitvlieger die van de noordwand van de Matterhorn springt:

Wat meer informatie over de Matterhorn

De Matterhorn is een 4478 meter hoge berg , gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De Matterhorn heeft de namen Mont Cervin, Monte Silvio en Monte Servino gehad en werd in 1682 voor het eerst officieel bestempeld als Matterhorn. De Matterhorn vormt symbool voor Zwitserland en is vanwege zijn piramidevorm moeilijk te beklimmen. Tijdens beklimmingen zijn al meer dan 400 mensen omgekomen. De bekendste beklimmer van de Matterhorn is Ulrich Inderbinen. Hij heeft de berg al 371 keer beklommen waarvan de laatste keer op 90-jarige leeftijd was.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen