Treinverkeer ontregeld door sneeuw ©tuxbrother

Winter volop teruggekeerd in Zwitserland en Oostenrijk

Treinverkeer ontregeld door sneeuw ©tuxbrotherTerwijl vorige week nog op diverse plekken in Zwitserland en Oostenrijk temperaturen van boven de 20 graden werden gemeten, is dit weekend de winter teruggekeerd. Op sommige plekken viel zelfs bijna een halve meter sneeuw met ontregeld treinverkeer als gevolg.

Vorige week maandag was het in de warmste plaats van het Zwitserland, Ticino, maar liefst 27 graden. Gisteren was het er slechts 10 graden. Het illustreert hoezeer het weer in een week tijd veranderd is in Zwitserland en Oostenrijk. Vooral het oosten van het Zwitserland heeft last van winterse taferelen.

Verkeer ontregeld

Door hevige sneeuwval op vooral locaties ten zuiden van Ticino en ten oosten van Graubünden (bijna een halve meter sneeuw) is de kans op lawines explosief toegenomen. Op verschillende plaatsen rijden door sneeuw en lawinegevaar geen treinen of is het spoor- en postverkeer ernstig ontregeld. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen Realp en Hostental in het kanton Uri en tussen Chur en St. Moritz in het kanton Graubünden. De Zwitserse Federale Spoorwegen adviseert dan ook om niet te reizen.

In Oostenrijk, waar vooral de regio’s Tirol, Vorarlberg en Salzburgerland leiden onder sneeuwval, zijn afgelopen weekend en vandaag veel ongelukken gebeurd door glijpartijen op de snelwegen. In de regio Vorarlberg is de kans op lawines erg toegenomen, doordat hier en daar tussen 60 en 85 centimeter nieuwe sneeuw terecht is gekomen de afgelopen 36 uur.

De meteorologische instituten verwachten dat het winterweer tot dinsdag aanhoudt. Daarna wordt het weer milder en kan de lente alsnog proberen definitief door te breken.

Bronnen: The Local en Österreich24

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past