Andesgebergte

Zevenduizend jaar geleden woonden al mensen in het Andesgebergte

Het Andesgebergte in Peru werd waarschijnlijk zevenduizend jaar geleden al op grote hoogte permanent bewoond door mensen. De eerste bewoners van het gebied waren jagers/verzamelaars die permanent op een hoogte van 3800 meter boven zeeniveau verbleven. Hun lichamen moeten dus wel gewend zijn geweest aan het lage zuurstofniveau in de bergen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De wetenschappers van de Universiteit van Wyoming kwamen tot hun conclusies door zevenduizend jaar oude menselijke botresten te onderzoeken die zijn opgegraven in het Andesgebergte. Ook bestudeerden ze duizenden oude werktuigen afkomstig uit het gebied.

Samenstelling botmateriaal

Uit de verhouding tussen verschillende zuurstofisotopen in de botten van de eerste Andesbewoners, blijkt dat ze lang zijn blootgesteld aan lucht met een beperkte hoeveelheid zuurstof en dat hun lichamen zich aanpasten aan deze omstandigheden. De gevonden werktuigen in het gebied zijn bijna allemaal gemaakt van stenen afkomstig uit het Andesgebergte. Daarnaast was de afstand tussen de nederzetting in de bergen en lager gelegen bewoonbare gebieden zo groot dat het niet aannemelijk is dat de bewoners op en neer reisden.  

Aanpassing aan omstandigheden

Volgens de wetenschappers is het dan ook vrijwel zeker dat het volk permanent op grote hoogte leefde. "Deze onderzoeksresultaten vormen het sterkste bewijs tot nu toe dat er zevenduizend jaar geleden al mensen het hele jaar door hoog in het Andesgebergte verbleven", verklaart hoofdonderzoeker Randy Haas op nieuwssite Phys.org. "Deze nieuwe kennis kan ons helpen begrijpen hoe de menselijke soort zich genetisch, fysiologisch en cultureel heeft aangepast aan dit soort hoog gelegen omgevingen."

Bron: NU, Royal Society Open Science, Phys.org.

Meer inspiratie

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)