Route van Zermatt (groen) naar Verbier (rood)

‘Zwaarste teamrace ter wereld’ gaat ook komende jaren door

Deelnemer aan de Patrouille des GlaciersIn Zwitserland was de toekomst van de tweejaarlijkse Patrouille des Glaciers een tijdje onzeker. De door het leger georganiseerde tourskiwedstrijd door het hooggebergte kost namelijk veel geld, en is in eigen land maar matig populair. Volgende maand gaan de 1451 deelnemende teams echter gewoon van start, en in 2014 weer.

De Patrouille des Glaciers is een race voor teams van drie personen over een parcours van 112 kilometer, in het zuiden van Wallis: van Zermatt via Arolla naar Verbier. Er is ook een korte route van Arolla naar Verbier. Onderweg wordt geskied en geklommen over hoogten tot 3650 meter. Bijna de helft van de teams bestaat uit militairen, maar ook burgers kunnen meedoen. Alleen zeer geoefende alpinisten worden echter toegelaten.

Route van Zermatt (groen) naar Verbier (rood)Over gebrek aan deelnemers hoeft de organisatie niet te klagen: zo’n duizend teams moeten elke editie geweigerd worden. In 2010 deden ploegen mee uit 120 verschillende landen. Onder bergsporters staat de tweejaarlijkse wedstrijd dan ook wereldwijd bekend als legendarisch en mogelijk zelfs als ‘de zwaarste teamrace ter wereld’, maar in Zwitserland loopt niet iedereen er warm voor.

Daarom werd gevreesd dat het leger niet meer bereid zou zijn de benodigde 3,5 miljoen frank (bijna 3 miljoen euro) neer te tellen voor de organisatie van het evenement. Op een persconferentie werd vorige week echter verzekerd dat ook de volgende editie in 2014 door zal gaan. Wel benadrukte de organisatie dat de bekendheid van de race met name in het Duitstalige deel van het land verbeterd moet worden. Het is tenslotte ‘een stukje van Zwitserland’, zeiden ze.

Dit jaar vindt de Patrouille des Glaciers plaats van 25 tot 28 april. Inschrijven is niet meer mogelijk. Kijk voor meer informatie op de officiële website van de race.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt