Albinen zoekt bewoners

Zwitsers dorpje biedt geld voor nieuwe bewoners!

Wil jij altijd in de bergen zijn? Dat kan, en je krijgt er nog geld voor ook! De Zwitserse gemeente Albinen biedt nieuwe bewoners duizenden euro’s om er de komende tien jaar te komen wonen.

Paradijselijk oord

Het dorpje Albinen ligt in Wallis, in de buurt van Leukerbad. Op een hoogte van zo’n 1300 meter kijk je vanuit het dopje uit over de Rhônevallei. Albinen ligt aan de zonkant van de bergen, tussen de akkers en bossen, in natuurpark Pfyn-Finges. De omgeving biedt volop ruimte om te wandelen, en de grote kernen van Zermatt, Saas-Fee en Verbier zijn goed bereikbaar.

En dat niet alleen, het dorpje zou zelfs een van de best bewaarde oude dorpskernen van Zwitserland hebben. Veel van de huizen zijn honderden jaren oud. Zo’n mix van cultuur en natuur, dat klinkt als een paradijselijk oord.

70.000 Franc voor een gezin

Toch komen er de laatste jaren meer toeristen dan bewoners in Albinen. Het inwoneraantal van het dorpje is de afgelopen jaren flink afgenomen, zo erg dat lokale voorzieningen zoals de basisschool inmiddels gesloten zijn. Daarom is de gemeente naarstig op zoek naar nieuwe inwoners. Zo naarstig dat de gemeente het plan heeft om 25.000 Zwitserse Franc per volwassene en 10.000 Franc per kind te betalen. Een gezin met twee kinderen krijgt dan dus 70.000 Zwitserse Franc als welkomstcadeautje.

Voorwaarden

Helemaal een cadeautje is het niet, er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het bedrag. Zo mogen de nieuwe bewoners er permanent gaan wonen en niet ouder zijn dan 45 jaar Het huis dat je koopt of bouwt, moet ten minste 200.000 Zwitserse Franc kosten. En woon je er korter dan 10 jaar, dan moet je het bedrag weer terugstorten.

Heb je de verhuisdozen al gepakt? Nog even geduld! Het plan is namelijk nog niet door de gemeenteraad. Die stemt hierover op 30 november 2017. 

Overigens is het niet de eerste keer dat een klein bergdorpje geldt biedt om nieuwe bewoners te trekken. Het Italiaanse dorpje Candela bood eerder dit jaar ook geld voor nieuwe bewoners. 

Bronnen

Afbeelding

door Xenos (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis