reserveren berghutten zwitserland

Zwitserse hutten zijn wegblijvers zat

Volgens de website is de hut zo goed als volgeboekt, maar als je in het lager om je heen kijkt, zie je heel wat lege plekken. Heeft de huttenwaard niet op zitten letten bij het maken van de reserveringen, of zijn er nou zo veel mensen niet op komen dagen?

Lege plekken in een volle hut

Volgens Zwitserse huttenwaarden die zijn aangesloten bij de Zwitserse alpenclub SAC speelt het laatste een steeds grotere rol. Veel mensen reserveren een plekje, maar zien daar op het laatste moment van af, zonder een berichtje naar de huttenwaard. Vervelend, want die laatste had met die lege plek prima een ander gelukkig kunnen maken. Daarnaast betekent zo’n lege plek ook minder inkomsten.

Op dit moment is het bij de berghutten van de SAC zo dat je tot zes uur ’s avonds op de dag voor aankomst kosteloos je reservering kunt annuleren. Handig, want je kunt je tocht makkelijk en goedkoop aanpassen naar bijvoorbeeld de weersomstandigheden, maar voor de huttenwaarden levert dat dus vooral problemen op.

No show fee in de berghut?

Binnen de SAC leeft nu het idee om dat allerlaatste moment waarop je kan annuleren, naar voren te schuiven. Dan moet je bijvoorbeeld twee dagen van te voren al annuleren. Wie daarna alsnog besluit niet van zijn of haar reservering gebruik te maken, moet dan ten minste een deel van de kosten betalen. In de Monte-Rosa Hütte wordt al met zo’n systeem gewerkt. Wie daar zonder bericht wegblijft, betaalt een no-show fee van 45 Zwitserse Franc.

De SAC werkt nu aan verschillende oplossingen voor het probleem met niet verschijnende gasten. Als alles helemaal is uitgewerkt, worden de nieuwe voorwaarden voor huttenreserveringen voorgesteld aan de leden van de SAC. Als die toestemming geven om de voorwaarden voor een reservering in de berghutten door te voeren, kunnen de nieuwe voorwaarden al in juli 2020 worden doorgevoerd.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?