Augusto Gansser terug van zijn expeditie naar Tibet

Zwitserse 'Vader van de Himalaya' overleden

Augusto Gansser terug van zijn expeditie naar TibetDe Zwitserse geoloog en bergpionier Augusto Gansser is op 9 januari op 101-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de nieuwssite swissinfo.ch. Als een van de eerste geologen onderzocht Gansser de besloten regio van Tibet, en hij was de eerste die het koninkrijk Bhutan in kaart bracht. Zwitserland verliest hiermee een unieke wetenschappelijke avonturier.

Zijn eerste expeditie ondernam Gansser als student in 1934 naar Groenland. Gedurende een indrukwekkende carrière van bijna 80 jaar deed de Zwitser vervolgens niet alleen onderzoek in de Himalaya, maar ook in het Midden-Oosten, het Canadese poolgebied, het Oeralgebergte, Patagonië, de Andes en op Antarctica. Daarbij was hij ook de eerste om diverse bergen te beklimmen, en ze vervolgens met ski's af te dalen.

In 1936 nam Gansser deel aan de eerste Zwitserse expeditie naar de Himalaya. Zijn avonturiersgeest deed hem al snel besluiten de groep te verlaten, en op eigen houtje de grens tussen India en Tibet te verkennen. Vermomd als boeddhistische pelgrim trok hij vervolgens Tibet binnen, dat destijds verboden gebied was voor westerlingen. "Mijn hamer en kompas droeg ik mee onder mijn mantel", vertelde de geoloog later in een interview, "alleen mijn blauwe ogen kon ik niet verbergen."

Augusto Gansser verrichte baanbrekend onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de Himalaya. Aan de voet van de heilige berg Kailash in Tibet ontdekte hij de grens tussen de Aziatische en Indische continentale platen. Als waardering voor zijn werk beloonde de universiteit van Peshawar in Pakistan hem in 1983 met de titel Baba Himalaya ('Vader van de Himalaya').

Gansser bereikte de voor avonturiers ongebruikelijk hoge leeftijd van 101 jaar. Eerder gaf hij het geheim daarachter al prijs. "Het hoofd van een klooster bij de Kailash gaf me ooit wat pillen voor een lang leven. Ik ben hem daarvoor tot op de dag van vandaag dankbaar, want ze lijken bijzonder goed te werken."

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen