Uitgeprobeerd: Osprey Stratos Rugzak
Toegegeven: ik heb al jaren een Osprey-rugzak. Vooral het lage gewicht, het draagcomfort en de ventilatie zijn uit de kunst. Ik verwachtte ook niet anders toen ik van dit ondertussen 40 jaar jonge Amerikaanse merk de Stratos 34L mocht uitproberen.
Het zogenaamde ‘Airspeed’-rugpand doet me niet sneller lopen (of vliegen) maar wel minder snel zweten. Een gaas scheidt rug van rugzak, die verstevigd is met een licht aluminium frame, de heupgordel doet het meeste werk. Draagcomfort: check!
Het gepatenteerde systeem om je wandelstokken tijdelijk aan op te hangen, zonder dat je daarbij de rugzak hoeft af te doen, blijft een winning formula die mij onderweg altijd jaloerse blikken oplevert. Allebei de twee zijvakken zijn voorzien van een handige aanspanriem die je zowel langs de binnen- als aan de buitenkant van het gaas kunt laten lopen. Handig bedacht. Voor een dagrugzak is 34 liter best groot. Hier kan ik gerust twee dagen mee op stap. Omdat het design zo’n gebogen frame in de rug heeft, is proppen wel eens onhandig, vooral als er ook nog een drinkzak in het daartoe bestemde compartiment in de weg zit. Niet bij de Stratos: het hoofdvak is breed uitgevoerd zodat ik er echt van alles in kwijt kon en ook overal makkelijk bij kon. Onderaan zit bovendien een ruim, apart te bereiken compartiment voor vuile of natte kleding. De twee bovenvakjes daarentegen zijn ondiep en kunnen maar weinig hebben als het hoofdvak al nokvol zit.
De compressieriempjes bovenaan zijn van een alternatief design; de clipjes zitten vastgenaaid op de rugzak waardoor aanspannen en/of vastklikken een gedoe is dat met handschoenen aan niet lukt. Jammer ook dat schouderbandjes langzaam losgleden: geregeld moest ik ze weer aantrekken. Een persoonlijk zorgpunt bij Osprey tenslotte is de duurzaamheid van de gebruikte materialen: mijn
eigen oude rugzak begon al na één zomer op verschillende slijtplekken te rafelen en de rek van de elastieken bandjes voor het drinkslangetje was er ook snel uit. Deze Stratos heb ik niet aan een duurtest kunnen onderwerpen. Bij dit model is de onderkant in steviger stof uitgevoerd en zijn de elastiekbandjes breder dan die van mijn eigen rugzak. Osprey leert van zijn fouten, en dat kan ik toejuichen.
Auteur: Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur Bergen Magazine