Autorijden in de bergen. Foto via Pixabay

Tips voor veilig autorijden in de bergen

Autorijden in de bergen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je het niet gewend bent. Toch maken we al snel veel gebruik van de auto. Al was het maar om bij het startpunt van een mooie bergwandeling te komen. Waar moet je rekening mee houden tijdens je autoritje door de bergen?

Het voorbereiden van je reis

Een vakantie in de bergen moet je altijd goed voorbereiden en dat geldt ook voor de rit er naartoe. Plan daarom je reis van te voren. Het kan altijd gebeuren dat een bergweg is afgesloten. Niet alleen door bijvoorbeeld werkzaamheden, maar ook door steenslag of de weersomstandigheden. Kijk bij de planning ook naar het type weg  waar je over gaat rijden. Sommige passen zijn bijvoorbeeld te steil of te smal voor aanhangers en caravans. Ook moet je rekening houden met speciale regels in sommige landen, zoals tolvignetten op spullen die je verplicht aan boord van je auto moet hebben.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Verkeersregels in de bergen

In de bergen gelden natuurlijk de gewone voorrangsregels voor het verkeer, maar in de bergen gelden een aantal extra voorrangsregels die niet in je Nederlandse theorieboek staan. De belangrijkste regel is natuurlijk je gezond verstand gebruiken. speciale voorrangsregel in de bergen is dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer. Stijgend verkeer komt namelijk lastiger weer op gang. Een uitzondering zijn de postbussen. Die hebben altijd voorrang. De toepassing van deze regel kan natuurlijk per geval verschillen. Een zwaar beladen vrachtwagen die de helling af komt, kan ook niet zomaar stoppen. In zo’n geval is het beter om als stijgend verkeer aan de kant te gaan. In ingewikkelde gevallen geldt: wie het makkelijkste kan uitwijken, moet dat doen.

Inhalen van fietsers

Fietsers inhalen zijn we wel gewend in Nederland, maar dat kan soms toch even lastig punt zijn in de bergen. Bij het inhalen van een fietser moet je namelijk richting aangeven en met voldoende ruimte om de fietser heen gaan. Een klimmende fietser kan nogal slingeren.

Autorijden in de bergen. Foto via pixabay

Schakelen in de bergen

In Nederland zijn we gewend om met lage toerentallen te rijden, zodat we niet te veel brandstof verbruiken. In de bergen kun je dat maar beter vergeten. In de bergen is het verstandig om het toerental zo rond de 3000- á 4000 te houden, dan maak je beter gebruik van de trekkracht van de motor. Een ander voordeel van het hoge toerental is dat de waterpomp van je motor sneller draait, waardoor je motor beter gekoeld wordt. Al met al moet je in de bergen dus later opschakelen dan je gewend bent. Dat geldt niet alleen voor het stijgen, ook dalen gaat het beste in een lage versnelling. Daarmee kun je makkelijker op de motor remmen en belast je je remmen minder. Bij het dalen kun je als vuistregel aanhouden dat je auto vaart moet minderen als je je voet van het gas haalt. Gebeurt dat niet? Dan moet je naar een lagere versnelling schakelen. Als je in een automaat rijdt, kun je het beste je auto in een bergversnelling zetten. Meestal worden die aangeduid met 1, 2 of 3. Bij de normale stand ‘drive’ schakelt je motor te snel door.

Je auto laten remmen in de bergen

Remmen gaat dus het beste als je dat op de motor doet. Trap daarbij je koppeling niet in om even vaart te maken. Dat kan flinke schade veroorzaken. Moet je tijdens het dalen veel remmen, doe dat dan kort en stevig, niet lang en zachtjes. Als je kort en hard remt, krijgen je remmen daarna de tijd om weer af te koelen. Mochten je remmen en/of je motor toch (te) warm worden, dan kan het verstandig zijn om een parkeerplaats op te zoeken en je auto af te laten koelen. Kun je meteen van dat mooie uitzicht genieten!

Parkeren in de bergen

Een parkeerplaatsje zoeken kan nog een hele opgave zijn. Zet je auto nooit stil op een plek waar je gevallen stenen ziet liggen. De kans is groot dat er op die plek nog meer stenen naar beneden komen. Zet bij het parkeren op een helling altijd je auto op de handrem. Eventueel kun je je auto ook nog in de eerste versnelling zetten. Op hele steile hellingen of bij gladheid (bijvoorbeeld in de sneeuw) kan het verstandig zijn om stenen of een wielkeg achter je wielen te schuiven. Dan gaat de auto niet zomaar rollen.

Verplichte sneeuwkettingen en winterbanden

Bij dit bord zijn sneeuwkettingen verplicht. Foto via wikipedia commonsIn de winter kan het zijn dat je sneeuwkettingen en winterbanden verplicht zijn. Controleer voordat je op weg gaat wat je verplicht aan boord moet hebben. Op sommige wegen is het zelfs verplicht sneeuwkettingen om te hebben. Die verplichting wordt aangegeven met een blauw bord. Voorkom dat je ergens langs de weg nog met bevroren handen loopt te prutsen met sneeuwkettingen, test voordat je weg gaat al eens hoe je je sneeuwkettingen om legt. Laat je goed informeren, zodat je zeker weten passende sneeuwkettingen hebt. Een verkeerde maat sneeuwketting kan voor flinke schade aan je auto zorgen. Rijd met sneeuwkettingen ook niet te hard. Op de verpakking van je sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid.  

Met deze tips kun je veilig op pad over al die mooie bergwegen.

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt