Eerste beklimming van de Annapurna
Op 3 juni 1950 vond de eerste succesvolle beklimming van de berg Annapurna in Nepal plaats. De toen 31-jarige Maurice Herzog was de leider van de Franse expeditie naar Nepal. De expeditie naar Nepal had een duidelijk doel, namelijk voor het eerst de top bereiken van een berg die 8000 meter of hoger ligt. Het was de eerste keer ooit dat de top van een achtduizender gehaald werd.
Maurice Herzog
Herzog werd geboren in Lyon en was de oudste van acht kinderen. Hij studeerde rechten in Parijs en verwierf een liefde voor hoge plekken bij het familie chalet in Chamonix aan de voet van de Mont Blanc. Zijn vader die ingenieur was klom ook graag. Tijdens de oorlog ging de jonge Maurice bij de Franse partizanen en schutters en krijg hij de Croix de Guerre prijs voor zijn daden als kapitein van een regiment bergstrijders. Na de oorlog werd Herzog stafmedewerker bij de bandenfabrikant Kléber-Colombes. Dit zorgde ervoor dat hij nog maar beperkt kon klimmen, waardoor er controverse ontstond over zijn aanstelling als leider voor de expeditie in 1950. Hij was een volleerd alpinist, maar niet in dezelfde klassen als de mannen die met hem meegingen zoals Lachenal, Terray en Rébuffat.
Onduidelijk welke berg
Herzog en zijn team wisten tijdens de expeditie nog niet welke berg ze zouden beklimmen, zolang maar het magische getal van 8000 meter behaald werd. Ze begonnen hun expeditie in de Kali Gandaki vallei, die vandaag de dag de tweede helft van de Annapurna Circuit tocht inhoudt. Aan de linkerkant zagen ze de berg Dhaulagiri van 8167 meter hoog en aan de rechterkant de Annapurna van 8091 meter hoog. Beide bergen waren in die tijd niet goed gedetailleerd in kaart gebracht, laat staan verkend om ze te beklimmen. De Fransen hoopten de eersten te zijn om dit allemaal te doen en om dus de top van één van de twee te behalen.
Behalen van de top
Ondanks dat het doel was om een achtduizender te beklimmen, waren de ogen in eerste instantie toch gericht op de hogere berg van de twee eerder genoemde, namelijk Dhaulagiri. Na drie gevaarlijke weken van het verkennen van de ijzige flanken van de berg, besloot men zich op Annapurna te richten. Door het slechte weer konden ze de top van Annapurna niet zien. Doordat de tijd aan het dringen was, besloten ze de met ijs bedekte noordkant van de berg als route nemen, ondanks lawinegevaar. Herzog hoopte de top met Terray te bereiken, want beiden waren in fysiek goede staat. Terray droeg echter veel spullen met zich mee. Na een enorme inspanning bereikten Herzog en de vluchtige Lachenal op 3 juni 1950 de top van de Annapurna I. Een storm had ze nog bijna weggeblazen, maar het was de twee heren gelukt. Wie van de twee als eerste de top haalde is onduidelijk, maar bij terugkomst in kamp 5 had Maurice Herzog ernstige bevriezingsverschijnselen aan handen en voeten, Louis Lachenal alleen aan zijn voeten.
Meer verhalen over eerste lees je hier.